Store endringer for disse førerkortklassene

Nye regler fra 19. januar 2013 gir en rekke endringer for norske trafikanter.

Det blir flere, større endringer av førerkortreglene fra 19. januar 2013. Foto: DINSIDE
Det blir flere, større endringer av førerkortreglene fra 19. januar 2013. Foto: DINSIDE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra 19. januar innføres det nye førerkortregler, som gir en rekke større endringer innen flere av førerkortklassene.

For enkelte kjøretøysklasser blir aldersgrensen satt opp, mens eldre sjåfører får kjøre lenger uten krav om helsesjekk.

Dessuten kommer det nye førerkort, som må fornyes hvert femtende år.

Førerkort med 15 års gyldighet

Bakgrunnen for de nye førerkortreglene er EUs førerkortdirektiv, som nå altså innføres i Norge.

Dette innebærer blant annet at alle som tar lappen etter 19. januar vil få utstedt en ny type førerkort, som kun er gyldig i 15 år - og ikke til føreren er 100 år gammel, slik det har vært frem til nå.

Dette vil også påvirke de som allerede har førerkort, noe DinSide vil omtale nærmere til uka.

Nye aldersgrenser for disse førerkortklassene

Også en del aldersgrenser blir justert i forbindelse med de nye reglene. Per i dag er aldersgrensen for å ta lappen for tung motorsykkel 21 år. De som derimot ønsker å ta førerkort for tung motorsykkel for første gang etter 19. januar, må ha fylt 24 år for å få lov til dette.

Det blir også innført en ny førerkortklasse for mellomtung motorsykkel, med betegnelsen A2. Her blir aldersgrensen 18 år. Her kan du lese mer om førerkortklasse A2.

Også aldersgrensen for å kunne ta førerkort for lastebil og buss blir satt opp fra og med 19. januar. Minstealderen for førerett for lastebil og vogntog, det vil si klasse C og CE, er per i dag 18 år, men blir hevet til 21 år fra 19. januar 2013.

Les også: Sjekk dette før du skal ta lappen!

Helsesjekk flyttes til 75 år

Med dagens regler for førerkort må man etter fylte 70 år ha med legeattest for at førerkortet skal være gyldig. Dette gjelder både ved kjøring av personbil, moped, motorsykkel, traktor og snøscooter. Det er fastlegen eller annen lege som utsteder en slik attest, som etter en vurdering av den enkeltes helsetilstand er gyldig i alt fra ett til fem år.

Med de nye førerkortreglene skal den enkeltes førerrettigheter fremgå av selve førerkortet, ikke av supplerende dokumentasjon. Legeattesten forsvinner med andre ord, samtidig som kravet om allmenn legeundersøkelse utsettes fra 70 til fylte 75 år.

Les også: Trekker du en slik henger, får du garantert bot!

Kurs for kjøring med større tilhenger

Har du allerede førerkort i klasse B, altså for vanlig personbil, vil du med de nye reglene få mulighet til å kjøre med en tyngre tilhenger. Dette krever at du tar et obligatorisk kurs på sju timer på en godkjent trafikkskole. Når opplæringen er innmeldt til Statens vegvesen, får du den nye koden i førerkortet, nærmere bestemt kode 96.

Slik får man mulighet til å kjøre bil og henger med en samlet vekt på fra 3.500 til og med 4.250 kilo. Med klasse B, uten kode 96, kan man fortsatt kjøre bil og henger med samlet vekt på maks 3.500 kilo.

Husk at du dessuten må være innenfor de tillatte vektgrensene i henhold til bilens vognkort.

Les også: Trenger du førerkort i klasse BE? Vær rask, så blir det billigere!