Stor test av bilstoler

Bilstolene blir generelt bedre, men noen bør du rett og slett holde deg unna.

TEST AV BILSTOLER FOR BARN: Nå er testresultatene av ti nye bilstoler for barn ute, og det er store forskjeller. Her er testens vinner og taper: Til venstre er testens taper, PRÉNATAL Orion Fix, hvor kjøp frarådes. Til høyre er stolen med flest stjerner og høyest poengsum i denne omgang: BeSafe iZi Go. Foto: Produsentene
TEST AV BILSTOLER FOR BARN: Nå er testresultatene av ti nye bilstoler for barn ute, og det er store forskjeller. Her er testens vinner og taper: Til venstre er testens taper, PRÉNATAL Orion Fix, hvor kjøp frarådes. Til høyre er stolen med flest stjerner og høyest poengsum i denne omgang: BeSafe iZi Go. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilstolene blir stadig bedre, men en bilstol dumper med et brak på sikkerheten, mens to andre frarådes på grunn av skadelige stoffer i stolen. Dette er konklusjonene til Forenede Danske Motorejere (FDM) etter nye tester av bilstoler.

Europeiske forbrukerorganisasjoner og bilklubber tester regelmessig bilstoler for barn i bil.
Testen gjøres av International Consumer Research & Testing, ICRT, i samarbeide med europeiske forbrukerorganisasjoner og bilklubber, blant annet tyske ADAC, danske Tænk og norske Forbrukerrådet.

I denne omgang har de testet ti nye bilstoler. Vi gjør oppmerksom på at noen av disse stolene ikke selges i butikk i Norge. Du bør imidlertid være spesielt oppmerksom ved bruktkjøp og ved kjøp av bilstoler i utlandet og på nett.

Du kan se hele resultatlisten med de 40 stolene som er testet i år, hos FDM på nett.

I vår kunne du lese om testresultatene etter nye tester av 30 barneseter. Med de ti nye bilstolene som vi nå kan se testresultatene av, har samarbeidsorganisasjonene nå til sammen rundt 100 bilstoler i sin testbase. Du kan se tidligere resultater inntil juni 2010, samlet i denne artikkelen på DinSide.

PRÉNATAL Orion Fix får elendige resultater i barnestol-testen, og blir av FDM beskrevet som testens dårligste stol. Foto: Prenatal
PRÉNATAL Orion Fix får elendige resultater i barnestol-testen, og blir av FDM beskrevet som testens dårligste stol. Foto: Prenatal Vis mer


Advarer

FDM i Danmark går ut og advarer mot et av bilsetene i testen, som altså dumper med et brak, for å sitere motororganisasjonen.

Prénatal Orion Fix er stolen som får så dårlige testresultater at danskene advarer folk mot å kjøpe den. I frontkollisjonstesten river stolen seg faktisk løs fra setet den er spent fast til, med det resultatet at krasjtest-dukken fyker fremover og treffer forsetet. Dersom dette hadde skjedd under EUs godkjennelsestest, hadde ikke stolen blitt godkjent, skriver FDM på sine nettsider. Derfor fraråder de kjøp av denne stolen.

Orion Fix er for barn fra 1 til 12 år, for barn fra 9 til 36 kilo.

Stolen er ikke til salgs verken i Norge eller i Danmark, men vær oppmerksom ved bruktkjøp og handel i utlandet.

BeSafe iZi Go får toppresultater i den siste testen av bilstoler/ barneseter. Foto: BeSafe
BeSafe iZi Go får toppresultater i den siste testen av bilstoler/ barneseter. Foto: BeSafe Vis mer


Norsk 6-er

Testen omfatter stoler i alle tre vektklassene i denne omgang: fire stoler i vektklassen for de minste barna (0-13 kilo), én stol i mellomklassen (9-18 kilo) og fem stoler i vektklassen for de største barna (opptil 36 kilo).

Alle stolene i vektklassen for de minste barna klarer seg veldig bra i testen, med fra seks til fire stjerner - og alle er ifølge FDM anbefalte kjøp.

Det norske Forbrukerrådet har også gått ut og berømmet den norske stolen Besafe iZi Go, som får aller beste karakterer i denne testen, og altså toppscore med seks stjerner. Ifølge Forbrukerrådet får stolen 76 av 100 oppnåelige poeng.

De beste stolene i denne vektklassen er imidlertid Britax/Römer Baby-Safe plus SHR II med isofixbase, som ble testet i mai i år. Du kan lese mer om denne stolen og andre testresultater fra mai 2011 på denne lenken: Den store barnesete-testen 2011.

I vektklassen for de største barna er det ifølge testresultatene hos FDM ikke så mye å rope hurra for. Vi har allerede nevnt stolen fra Prénatal, som altså får merkelappen kjøp frarådes. Også stolene Bebe Confort/Maxi Cosi Fero og Bebe Confort/Maxi Cosi FeroFix får dårlige resultater; begge får to stjerner som samlet resultat, eller 20 av 100 mulige poeng hos Tænk.dk.

Litt bedre går det for Cybex Solution X-Fix og Cybex Pallas Fix, som får henholdsvis fem og fire stjerner av FDM.

Her er testresultatene på bilstolene, fra FDM:

Test av 10 bilstoler (Kilde: FDM.dk)
FabrikatModellAntall stjerner
Vektklasse opp til 13 kilo:  
BeSafeiZi Go6
JANÉTransporter5
ChiccoAutofix Fast + isofixbase5
ChiccoAutofix Fast med selebase5
Vektklasse 9-18 kg:  
Safety 1stPrimeofix3
Vektklasse opp til 36 kg:  
CybexSolution X-Fix5
CybexPallas Fix4
Bebe Confort/ Maxi CosiFeroFix2
Bebe Confort/Maxi CosiFero2
PRÉNATALOrion Fix1


Brukthandel

Det kan ofte være en kostbar affære å kjøpe ny bilstol - og kanskje har du endog flere barn som må ha nye barneseter. Når de kommer opp i en viss alder, er det ikke alltid like lett å overlappe.

Da kan bruktkjøp være en mulighet for mange. Et kjapt søk på Finn.no akkurat nå, gir oss 1.075 treff når vi søker på bilstol, og 1.858 treff på barnesete.

Dersom du vurderer å kjøpe brukt, bør du forhøre deg om hvordan stolen er blitt brukt, og hvorvidt den har vært innblandet i kollisjoner eller utsatt for harde smell. Dersom setet har vært utsatt for en eller annen smell og fått seg en trøkk, kan dette ha forringet beskyttelsesevnen til setet, slik at det ikke vil gi den optimale beskyttelsen ved en ulykke. Ikke kjøp en slik stol - den bør kasseres.

Ha også i bakhodet at det stadig skjer en utvikling og forbedring av bilstoler for barn. Det kan derfor lønne seg å velge en stol av en nyere dato, da denne ofte gir bedre beskyttelse.

Du bør også sørge for å få demonstrert montering dersom du er usikker på det, enten om du kjører til en forhandler som selger setet og får demonstrert det der, eller du kan sørge for å få med deg bruksanvisningen fra den du kjøper setet fra.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer