<b>HAR DU LEDIG PLASS ELLER TRENGER HAIK?</b> Statoil i Danmark satser nytt med en ny type tjeneste, når de lanserer sin samkjørings-app. Statoil i Norge vil se hvordan det går i Danmark først, men sier det er en god idé, og at de vil vurdere det samme her til lands dersom det lykkes i Danmark. Foto: Statoil
HAR DU LEDIG PLASS ELLER TRENGER HAIK? Statoil i Danmark satser nytt med en ny type tjeneste, når de lanserer sin samkjørings-app. Statoil i Norge vil se hvordan det går i Danmark først, men sier det er en god idé, og at de vil vurdere det samme her til lands dersom det lykkes i Danmark. Foto: StatoilVis mer

Statoil starter "haikesentral"

Statoil lanserer samkjørings-app, som skal gjøre det lettere for flere å kjøre sammen.

Det er Statoil i Danmark som nå lanserer den nye Statoil-appen "rideshare".

Ifølge en pressemelding fra Statoil i Danmark, bir Statoils bensinstasjoner nå samlingssteder for sosial transport. Sammen med selskapet Ants, har de utviklet en "rideshare-app", eller altså en slags haikesentral-app, som skal gjøre det enkelt å søke på ledig sete i en bil, for skyss om man skal fra A til B.

– Ideen bak samkjøring, er å skape et nettverk av bilister som i stedet for å kjøre hver sin bil, deler plassen med andre som skal samme sted, skriver Statoil Danmark i en pressemelding.

– Vil absolutt vurdere det

Kommunikasjonsådgiver i Statoil Fuel & Retail Norge, Julie Hæhre, sier til DinSide at de følger med på lanseringen av rideshare i Danmark.

Julie Hæhre, kommunikasjonsrådgiver i Statoil Fuel & Retail Norge AS. Foto: Statoil
Julie Hæhre, kommunikasjonsrådgiver i Statoil Fuel & Retail Norge AS. Foto: Statoil Vis mer


– Dette er helt nytt i Statoil Fuel & Retail og vi har foreløpig ikke besluttet å lage en lignende app i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver i Statoil Fuel & Retail Norge, Julie Hæhre, til DinSide.

Hun sier det er mange fordeler ved en slik tjeneste.

– Vi opplever det som et godt tilbud til kunder som ikke har bil, eller som vil unngå matpakkekjøring. Hvis folk vil ta det i bruk er det mulig å spare penger, redusere utslipp og spare trafikkbelastninger, sier Hæhre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun viser til den store suksessen som VG hadde med haikesentralen under vulkanutbruddet på Island.

– I Norge hadde VG suksess med haiksesentralen som ble opprettet spontant da folk satt askefaste på grunn av vulkanutbruddet på Island våren 2010 og vi vil absolutt vurdere å lansere en slik app dersom vi gjør gode erfaringer i Danmark, sier Hæhre til DinSide.

Din mening

Ville du benyttet deg av en slik tjeneste, dersom det eksisterte en tilsvarende i Norge? (Avsluttet)
Ja(44%) 1015
Nei(43%) 994
Vet ikke(14%) 320
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Men dersom flere kjører sammen, vil det jo bety lavere drivstoffomsetning: Er dere interessert i å selge mindre drivstoff?

– Vi er alltid interresert i å kunne bidra med råd og produkter som gjør livet litt enklere for kundene våre og samtidig kan spare miljøet, sier Hæhre.

Er dette noe for deg? Stem i avstemmingsobjektet til høyre, og skriv din mening i debatten nedenfor.

Gratis leiebil

I Norge har vi også tjenesten Returbil.no, også kjent som Transfercar4u, som er lestet litt på samme idé, men som i hovedsak retter seg mot deg som vil være sjåfør på en bil som skal fraktes fra A til B. Bilene som skal kjøres kan være både utleiebiler som må kjøres fra en by til en annen, eller også privatbiler som privatpersoner trenger å frakte fra ett sted til et annet.

Statoil har innført betalingstoaletter på noen av sine bensinstasjoner - som skal gi en bedre do-opplevelse. Men ifølge avstemmingen i artikkelen vi skrev om det, vil ikke norske kunder betale for å gå på do på bensinstasjoner.

Du kan sjekke opp sjåførene!

Statoil i Danmark ser for seg mange brukergrupper for samkjørings-appen.

– Den er ikke kun relevant for yngre mennesker med transportbehov og begrenset budsjett, men også for andre grupper som for eksempel foreldre som vil arrangere delekjøring med barna til og fra fritidsaktiviteter og sportsstevner, studenter som skal frem og tilbake på hjemme-helger og ledige seter til konserter i andre byer og så videre, sier Jesper Hellberg, markedssjef i Statoil i Danmark, i en pressemelding.

Appen er tilgjengelig på Statoils Facebook-side, og vil kunne lastes ned fra AppStore og Android Market i løpet av oktober. Dette er for danske kunder, altså.

Og for deg som synes det høres litt skummelt ut å skulle haike med ukjente: Via appen kan du sjekke hva andre haikere skriver om andre sjåfører (eller andre passasjerer, for den saks skyld). Du kan også legge inn egne kommentarer om andre brukere.

    Appen kan blant annet gjøre dette:

  • Avgi, motta og lese feedback på og fra andre brukere - det betyr at du kan se hvordan andre har opplevd å kjøre med en gitt sjåfør.
  • Du kan søke etter turer blant de du følger på Facebook og Twitter. Når en relevant rute blir annonsert, får du en melding.
  • Du kan abonnere på ledige seter på spesifikke ruter blant alle brukere av app-en, samt motta en melding når det er plass i en bil på den aktuelle ruten.
  • Du kan opprette turer og angi antall ledige seter, pris og avreisetidspunkt.
  • Du får oversikt over CO2 spart og antall delte kilometer.

I vår ble Statoils bensinstasjonskjede oppkjøpt av kanadiske Alimentation Couche-Tard