Stadig nye aktører tilbyr billig bilforsikring

De tradisjonelle forsikringsselskapene møter stadig hardere konkurranse. Nå kommer også forbrukerorganisasjonen Norsk Familieøkonomi og Toyota med billige bilforsikringer.

Stadig nye aktører tilbyr billig bilforsikring

Bilforsikring har tradisjonelt vært en stor utgiftspost for norske bileiere. Derfor vakte det oppsikt da OBOS i samarbeid med Trygg-Hansa lanserte en helt ny type bilforsikring i september i fjor. (DinSide Økonomi skrev om forsikringen allerede 23.08.99. Du finner artikkelen her.) Det revolusjonerende med denne bilforsikringen var at prisen var den samme for alle OBOS-medlemmer, uansett alder, kjønn og bosted. OBOS/Trygg-Hansa kuttet i tillegg ut de tradisjonelle bonus-systemene. Dermed kunne medlemmene benytte seg av kaskoforsikringen uten å bli påført store bonustap. Men det viktigste av alt var etter manges syn de gunstige prisene - og den lave egenandelen - 3.500 kroner.

Nedrent av kunder

Nå har det imidlertid vist seg at OBOS Bilforsikring ble langt mer populær enn OBOS og Trygg-Hansa hadde drømt om. Tusenvis av bileiere meldte seg inn i OBOS med bilforsikringen som eneste begrunnelse. Mange av disse var unge og uerfarne bileiere, som sparte tusenvis av kroner på å forlate Storebrand og Gjensidige. Dermed fikk OBOS/Trygg-Hansa kalde føtter og innførte et krav om tre måneders OBOS-medlemskap. (Du kan lese mer om dette her.)

23 års aldersgrense

Nå kommer imidlertid også forbrukerorganisasjonen Norsk Familieøkonomi med en lignende bilforsikring. Norsk Familieøkonomi ble etablert i 1994 og har i dag 20.000 medlemmer. Og hvem er samarbeidspartneren? Jo, overraskende nok finner vi nok en gang Trygg-Hansa. Men Trygg-Hansa har lært av sine feil. De har blant annet innført en aldersgrense på 23 år for dem som ønsker å benytte seg av forsikringen (OPPDATERING: Den 1. mai 2000 ble aldersgrensen oppjustert til 25 år). Og ikke nok med det, ungdom mellom 23 og 26 år må punge ut med 7.500 kroner i egenandel ved kaskoskade. Dette i motsetning til eldre bileiere, som slipper unna med 5.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke for alle biler

Det er heller ikke alle biler som kan forsikres gjennom Norsk Familieøkonomi sin forsikringsordning. Aldersgrensen er satt til 15 år og vekten må ikke overstige 3.500 kilo. Bilen kan heller ikke brukes i næringsvirksomhet og ønsker du å forsikre en bruktimportert bil, må denne være utstyrt med elektronisk startsperre eller godkjent alarm. (Du finner forsikringsvilkårene skjematisk oppstilt her.)

Lave priser

Men prisene er det ikke noe å si på. Har du en bil med motorvolum på 1,6 liter eller mindre, får du full kaskoforsikring for 3.140 kroner. Har du en toliters motor, er prisen 3.776 kroner. (Du finner en fullstendig oversikt over prisene her.) Disse prisene inkluderer personskadeavgift til staten, som mange av de vanlige forsikringsselskapene avkrever i tillegg til den ordinære prisen. Mange selskaper legger også på prisen hvis bilen din er belånt, såkalt tredjemanns interesse. Denne posten er imidlertid inkludert i Norsk Familieøkonomi sine priser. Og ikke minst, prisen er den samme uansett om du er kvinne eller mann - og uansett hvor i landet du bor.

I følge Norsk Familieøkonomi er prisene i de fleste tilfeller lavere enn det OBOS klarer å tilby. Du har ingen begrensning i kjørelengde og får dekket leiebil i inntil ti dager ved kaskoskade. Ved innbrudd eller brann betaler du en egenandel på kun 3.000 kroner.

Må være medlem

Forutsetningen for å benytte deg av ordningen er medlemskap i Norsk Familieøkonomi (klikk her for å se om det har blitt endringer i forsikringsvilkårene). Fullt medlemsskap koster 490 kroner, mens du slipper unna med 190 kroner hvis du velger et såkalt "Internett-medlemskap".

Har du en Toyota? Hvis svaret er ja, er også Toyota interessert i å sikre seg deg som forsikringskunde. Og Toyota tilbyr også lave priser. Les mer her.