Spylervæske i bremsevæsken, hva gjør du nå?

«- Hei, jeg tror jeg har gjort en kjempetabbe», kommer det hviskende fra en kollega på huset, i håp om at ikke hele motorredaksjonen skal høre det.

<b>BE OM HJELP:</b> Om uhellet først er ute. I mange tilfeller kan det bli betraktelig dyrere om du forsøker å kjøre.  Foto: NTB SCANPIX / TORBJØRN TANDBERG
BE OM HJELP: Om uhellet først er ute. I mange tilfeller kan det bli betraktelig dyrere om du forsøker å kjøre. Foto: NTB SCANPIX / TORBJØRN TANDBERG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For det skjer stadig vekk at det kommer kollegaer innom motorredaksjonen med panikk som følge av at de har gjort diverse feil med bilen.

I dette tilfellet var det spylervæske som hadde havnet der kjølevæsken skulle være.

Spylervæske i kjølevæsketanken: Hva gjør du?

Har du først vært uheldig og fylt spylervæske i kjølevæsketanken er neste trinn avhengig av to faktorer: Har du fylt mye og har du startet bilen?

TUNGA RETT I MUNNEN: Det lønner seg å gjøre seg kjent med motorrommet på bilen sin, så slipper man unødvendige feil dagen man er litt ekstra stresset. Foto: JAMIESON POTHECARY
TUNGA RETT I MUNNEN: Det lønner seg å gjøre seg kjent med motorrommet på bilen sin, så slipper man unødvendige feil dagen man er litt ekstra stresset. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis mer

- Etanolen i spylervæsken vil tørke ut pakninger, spesielt i vannpumpen og varmeapparatkranen. Det blir skum på grunn av såpen i spylervæsken noe som gjør at motoren kan gå varm og eventuelt koke, forteller Jan Ivar Engebretsen i NAF til Dinside.

- Kjører du for lenge etter at motoren har begynt å koke, kan det bli motorskade hvor blant annet toppakningen ryker.

Om du ikke har startet bilen, har de fleste biler en ekspansjonstank ved siden av radiatoren. Tøm denne tanken og fyll på med ny blanding av frostvæske.

Har du derimot startet bilen må du tømme hele kjølesystemet og fylle på med ny blanding.

Les også: Dette betyr varsellampene

Spylervæske i bremsevæsketanken: Hva gjør du?

I spylervæske er det mye vann som vil gi korrosjon i systemet. Samtidig vil det vanne ut bremsevæsken, som igjen vil gi lavere kokepunkt når bremsevæsken skal gi effekt fra pedal til brems.

- Her må du tømme tanken og fylle på med ny bremsevæske, uansett om du har startet eller ikke. I tillegg må hele anlegget luftes. Dette handler om trafikksikkerhet forteller Engebretsen.

Les også: Slik tiner du frossen spylervæske

Bremsevæske i kjølevæsken: Hva gjør du?

- Her vil det ikke skje noe dramatisk, men det kan by på senskader, sier Engebretsen.

- Har du ikke startet bilen gjelder det også her å tømme ekspansjonstanken ved siden av radiatoren. Har du startet bilen; tøm tanken og hele kjølesystemet, fyll deretter på ny blanding frostvæske, er rådet til Engebretsen.

Les også: Vær obs på strømslukerne

Ikke hell AdBlue direkte i dieseltanken

BENSIN ELLER DIESEL? Feil drivstoff er en av de største grunnene til at redningstjenestene rykker ut til veihjelp. Veksler du mellom to biler med forskjellig drivstoff kan det være smart å merke godt.  Foto: JAMIESON POTHECARY
BENSIN ELLER DIESEL? Feil drivstoff er en av de største grunnene til at redningstjenestene rykker ut til veihjelp. Veksler du mellom to biler med forskjellig drivstoff kan det være smart å merke godt. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis merDe fleste nye dieselbiler skal også ha AdBlue i tillegg til diesel, men da skal dette rett i en egen tank.

Og heller du dette rett i dieseltanken blir det det samme som å fylle vann rett på tanken, advarer Engebretsen:

- Bilen vil stoppe, og det kan bli store skader på dyser og høytrykkspumpen.

- Har du gjort denne glippen er det lite du får gjort. Ring etter kranbil og få bilen på verksted. Tanken må tømmes. Har du allerede startet bilen kan store motorskader ha skjedd. Hele systemet må derfor renses og du må få flere filtre skiftet, avslutter Engebretsen.

Er du usikker på hva de forskjellige tegnene på lokkene betyr står de beskrevet i håndboken som følger med bilen.

I 2012 spurte vi om våre lesere hadde fylt feil drivstoff.
Bare 3 prosent innrømmet at de hadde gjort det flere ganger, 23 prosent at de hadde gjort det en gang, 7 prosent at det hadde vært like før og 67 prosent at det aldri hadde skjedd.

Les også: Slik vasker du bil i kulda