Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-BenzVis mer

Sporty Mercedes-stasjonsvogn

En shooting brake basert på neste Mercedes CLS kommer visstnok om to år.

Det blir stadig viktigere for bilprodusentene å være tilstede i nisjemarkedene. En av de særeste nisjene som finnes er den som kalles "shooting brakes" på engelsk; en arvtaker etter den britiske adelens "sports"vogner (opprinnelig trukket av hest), med et ekstra rom til våpen og hund bak. Det dreier seg om en slags miks mellom kupé og stasjonsvogn.

Foredlet

Det uoversettbare begrepet shooting brake (opprinnelig Break, fra det franske ordet for stasjonsvogn), blir ofte forbundet med Aston Martin, som har produsert flere varianter over dette temaet. Slike biler er også blitt bygget på basis av, eller direkte av, Rolls-Royce, Bentley og Jaguar, Ferrari (Daytona og Venice), Volvo (1800 ES), Reliant (Scimitar) og noen andre.

Nisjesatsning

Mercedes har ingen tradisjon for denne typen bil, men nå ser det ut til at de akter å innta også denne nisjen. Ifølge britiske Autocar, som siterer en ikke navngitt kilde hos Mercedes, ønsker merket å øke inntektsgrunnlaget sitt ved bedre å utnytte eksisterende plattformer. Neste generasjon CLS skal ifølge kilden baseres på E-klasse-plattformen, og altså komme i en "kupé-stasjonsvogn"-versjon. De vil ha det samme frontpartiet, men stasjonsvognen skal få et bakparti som det som ble vist på konseptet ConceptFASCINATION som ble vist på bilutstillingen i Paris i 2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildene vi ser her viser konseptet som ble vist der.

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg
Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz
Foto: Mercedes-Benz


Über-luksuskonsept

Aston Martin DB5 shooting brake
Aston Martin DB5 shooting brake Vis mer
Volvo P1800 ES fra 1972
Volvo P1800 ES fra 1972 Vis merKonseptet hadde et panoramatak i glass og sidevinduene var ikke adskilt av noen B-stolpe, på typisk Mercedes-kupé-manér. I interiøret dominerte lær, tre, aluminium og vevet tekstil som ga bilen dens luksuriøse karakter mens bagasjerommet, hadde tregulv og var utstyrt med et foldbart picnic-bord i røkfarget glass. Både sigarfukter og champagnekjøler er "selvsagt" på plass. To kikkerter og et digitalkamera av høy kvalitet med utbyttbare Leica-linser hører til utstyret. Det var tydelig hva slags klientell man ønsket å henvende seg til.

Kommer i produksjon

Og nå forberedes altså en produksjonsversjon. Autocars kilde presiserer at bilen har kodenavnet X218 og at den skal produseres på samme fabrikk som "kupé-sedanen "CLS på Mercedes-fabrikken i Sindelfingen fra tidlig i 2012.

Det er ventet at den nye modellen vil være utstyrt med de nye V6- og V8-motorene som skal lanseres i juni i den ansiktsløftede Mercedes CL - som vil hete S-klasse kupé. Disse skal ha et forbruk som er redusert med hele 25% takket være optimisert elektronikk kombinert med direkte innsprøytning og turbolading.

Du kan lese Autocar-artikkelen her.

Kilde: autocar.co.uk