Sportskupé fra Kia

Kia satser hardt og ungdommelig. Konseptbilen Kee er ment å demonstrere dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alt for mange årene siden bilmerket Kia var en sjeldenhet på norske veier. Med modeller som blant andre SUVen Sportage og fleksibilen Carens har de likevel sneket seg sakte, men sikkert inn på det norske markedet og i folks bevissthet.

Noe ekstra

Men det er kanskje først og fremst gjennom den nyeste utgaven av Sportage og ikke minst kompaktklassebilen cee’d at man har klart å skape et merke som assosieres med litt mer enn ”brød og smør”-biler. Biler som tilbyr mer enn strengt tatt nødvendig og som derfor kjøpes også av emosjonelle årsaker.

Salgsøkning

image: Sportskupé fra Kia

Sportskupé fra Kia

  1. Store bilder


Det vises også på salgsstatistikkene. Per 1. august i år var Kia Norges 19. største bilmerke med 902 solgte eksemplarer. På samme tidspunkt i fjor hadde man solgt 681 biler.

Litt amerikansk

Sportskupékonseptet Kee er ytterligere et steg videre i ekspansasjonsstrategien fra det sørkoreanske merket. Bilen er 432,5 centimeter lang og 186 centimeter bred. Proporsjonene er maskuline og litt kantete, og med sine 20-tommere, virker Kee godt plantet til bakken. Litt inspirert av siste generasjon amerikanske retrobiler, som for eksempel Dodge Charger?

Følehorn

image: Sportskupé fra Kia


De spesielle frontlyktene har vi sett tidligere på et førvisningsbilde i sommer. Det vil si, lyktene i seg selv er ganske vanlige, men etterfølges av to følehornlignende lysstriper som svinger seg ned til frontfangeren.

Intim

Innvendig er ting heller ikke helt normale. Førermiljøet er intimt og den vanlige girspaken er byttet ut i en liten bryter som skyves et hakk frem eller tilbake, litt samme prinsipp som i BMWs nye automatvelgere i blant andre X5 og 5-serie.

Modernisert drivlinje

image: Sportskupé fra Kia


Denne bryteren styrer en sekstrinns automatkasse som også kan betjenes manuelt med padler bak rattet. Automatkassen er paret med en 2,7-liters V6’er på 200 hestekrefter. Kia kaller motoren for ”nestegenerasjons”, men en like stor motor har allerede rukket å bli gammel hos søstermerket Hyundai, dog med litt færre hestekrefter. Trolig snakker vi om en videreutvikling av denne.

Fremtiden

Kia Kee er en konseptbil, og trolig ikke ment for serieproduksjon i nåværende form. Men en viss dose realisme tror vi likevel det er i den. Kia skriver nemlig at de valgte å vise frem Kee i stedet for et virkelighetsfjernt superbilkonsept, hvilket kanskje betyr at vi får se en modifisert og nedtonet utgave av Kee på veiene om et par-tre år? Uansett vektlegger Kia at Kee bærer bud om deres designspråk de neste årene, og det er jo lovende?

  • Store bilder finner du her.
  • Her finner du mer Kia-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder