Speed Bump er veldig godt tenkt

Snøen er på vei bort i Norge, og vei-hullene blir nok en gang synlig. Denne amerikanske appen kunne gjort livet enklere også for oss nordmenn.

<B>HULL ER TULL:</B> Hull i veibanen er ikke bare ubehagelige, de kan også påføre personbiler omfattende skader. En app kalt Speed Bump kan være medisinen bilistene trenger, men enn så lenge er den ikke å få i Norge.
HULL ER TULL: Hull i veibanen er ikke bare ubehagelige, de kan også påføre personbiler omfattende skader. En app kalt Speed Bump kan være medisinen bilistene trenger, men enn så lenge er den ikke å få i Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er utrolig hvor høyt en kaffekopp eller en brusflaske i bilen kan hoppe når du treffer det ene, store hullet i veien som helt fram til mars i år var dekket med snø, is og strøstein.

Likevel er stort de eneste som får vite om at du traff nettopp det hullet de andre som tilfeldigvis satt i bilen da du traff den, og kanskje også naboen hvis sinnet varer lenge nok. I Boston, USA, har de samferdselsansvarlige sett seg lei på akkurat det.

Løsningen er - selvlfølgelig - en app.

Raske bevegelser = hull

"Street Bump", som foreløpig bare eksisterer som en uferdig app for Android-mobiler, er like enkel som den er genial: Ved hjelp av akselerometeret på mobilen registrerer den raske forandringer i mobilens bevegelser.

Føreren må legge mobilen på dashbordet, eventuelt henge den fast i et vindusfeste, og deretter tar Street Bump seg av resten. GPSen i mobilen registrerer hvor de brå mobilbevegelsene inntraff, før informasjon om blant annet hull, tid, sted og bilens hastighet sendes automatisk til byens, eller kommunens hvis det hadde vært i Norge, innsamlingstjeneste.

HER VAR DET ET HULL: Appen som fanger opp hull i veien er, som bildet tydelig viser, ikke helt ferdig. Street Bump høres derimot svært lovende ut.
HER VAR DET ET HULL: Appen som fanger opp hull i veien er, som bildet tydelig viser, ikke helt ferdig. Street Bump høres derimot svært lovende ut. Vis mer


Enn så lenge er det kun de grunnleggende registreringsfunksjonene som er på plass i appen. Grensesnittet er så uferdig at Street Bump ser ut som programvare utviklet på en IBM-terminal fra slutten av 80-tallet, men brukerne kan like fullt laste opp kjøredataene sine, og deretter sjekke dem - og andres data - på en dedikert nettside i etterkant.

Konkurranse

Dess flere Boston-bilister som allerede nå tar i bruk appen, jo bedre og mer presise vil analysene av hull-dataene bli når appen lanseres i ferdig utgave.

Før det skjer har Boston-administasjonen utlyst en app-konkurranse, der deltakerne blir bedt om å utvikle algoritmer som kan konvertere dataene på en meningsfull måte, slik at appen for eksempel skiller mellom det som faktisk er et hull, og du som plukker opp mobilen fordi svigermor ringer.

Vinneren kan håve inn 25.000 dollar (rundt 140.000 kroner), men det har vedkommende sannelig fortjent.

Tar Vegvesenet i Norge utfordringen? Det er nemlig all grunn til ønske en veihull-app til Norge.