Spaghetti-Mustang med Ford Racing-power

Ford Mustang GT er en bil som med sin velpleide retro-design har overbevist både nostalgikere, nybilkjøpere og... designere. Deriblant Giugiaro, som nylig kunne vise denne 500-hesters spesialversjonen for et måpende Los Angeles-publikum.

Tidlig i 2005 ble J Mays, toppsjefen for design i Ford-konsernet, kontaktet av Giugiaro som foreslo å lage en italiensk versjon av den nye Mustang GT. Den nye Mustangen er alment anerkjent som designmessig vellykket i den forstand at den fornyer, uten å fjerne seg fra, det opprinnelige 60-talls- konseptet. 30.000 arbeidstimer senere sto resultatet klart. Det ble presentert i Los Angeles i anledning det første motorshowet der etter at L.A.-messen ble flyttet til november. (Dette for ikke å bli utkonkurrert av Detroit-messen som finner sted i januar).

Ikon møter ikon

Spaghetti-Mustang med Ford Racing-power

Spaghetti-Mustang med Ford Racing-power

  1. Fotoalbum - Corvette Moray av Giugiaro
  2. Store bilder!
Spaghetti-Mustang med Ford Racing-power


Hvis Giorgetto Giugiaro kan kalles et ikon innen design, fortjener Mustang å kalles det samme. I dag er det riktignok sønnen Fabrizio som er ansvarlig for Italdesigns aktiviteter, men gamlefar Giorgetto har hatt en finger med i spillet når det gjelder denne spenstige hingsten. Og han har drevet med slikt før: I 1965 presenterte han klassikeren Bertone Mustang som den første europeisk designede bil som gjorde internasjonal debut i USA etter den andre verdenskrig. Det er bare fire år siden Giugiaro stilte ut den stilrene og noe futuristiske Corvette Moray på bilutstillingen i Genève (se bilder i fotoalbumet). I fjor feiret Giorgetto sitt 50-årsjubileum som designer ved å få laget sin helt egne Ferrari, GG50, basert på 612 Scaglietti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italiensk touch

Hva er det som gjør Mustang by Giugiaro spesiell? Vel, en del typiske trekk fra italiensk bildesign kan spores. Bilen virker mer kompakt enn originalen; det har med et forkortet bakre overheng å gjøre. Giugiaros Mustang er forøvrig bredere enn en standard Mustang GT, og den blir gradvis bredere bakover - fra tre centimeter mer foran til åtte mot hekken. Panseret er forlenget mens bakluken bare såvidt er synlig. Fabrizio Giugiaro har i det øvrige villet uttrykke Mustangens iboende frihetssymbolikk og opprørerske karakter, for å indirekte sitere Fords pressemelding. Fabrizios egne favorittrekk omfatter blant annet:
- Interiøret (!) Noen vil kalle det grise-harry, andre synes det er nydelig. Gjennomført detaljarbeide i hesteskinn er det ihvertfall, og i beste spaghetti-western-stil.
- Glasstaket som skaper en jevn overgang fra frontrute til bakvindu. Det består av spesielle krystaller som visstnok filtrerer bort 100 % av sollysets ultrafiolette stråling.
- Dørene, som vippes opp med hengsling i øvre forkant.
- Hekken med sine spesielle baklykter og hint om halefinnene fra 50-tallets amerikanske dollarglis.
- Elegant/sportslige hjul i dimensjonene 275-40-20 foran og 335/35-20 bak.
Bilen er forøvrig senket hele 3,5 centimeter i forhold til standardmodellen.

Racing-teknologi

Spaghetti-Mustang med Ford Racing-power


V8-motoren i Mustang GT har i utgangspunktet en maksimal effekt på 300 hestekrefter, hvilket ikke syntes tilstrekkelig for en slik show-bil. Dermed ble Fords egen avdeling for motorsportutvikling, Ford Racing, dratt med i prosjektet. De forbedret motoren, som har et relativt beskjedent slagvolum på 4,6 liter, ved blant annet å tilføye en skrukompressor med intercooler og innsprøytningsdyser fra Ford GT. Resultatet er en maksimal ytelse på 500 hestekrefter, mer i tråd med konseptets visuelle karakteristikker.

Foreløpig er denne Mustang by Giugiaro et unikt eksemplar, men en ansiktsløftning på Mustang GT planlegges, og det sies at Fords designere med J Mays i spissen satte pris på reaksjonene fra publikum da denne ble vist i Los Angeles.

Vi får vente og se.

  • Fotoalbum - NB: Nå med større bilder! Flotte bilder av den spektakulære Mustangen.
  • Slik så Chevrolet Corvette Moray ut (2003)
  • Giugiaros forrige "stunt", Ferrari-kombikupéen GG50, kan du lese om her.
  • Her finner du mer Ford-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder