Sommerkontrollene: Vil vekke sovende bilister

Frykt ikke selv om Vegvesenet vinker deg av veien. Sannsynligheten er stor for at de bare vil gi søvnige bilister en liten oppvekker.

Statens Vegvesen innledet onsdag sin sommerkampanje mot trøtte bilister. Fra nå og fram til 12. August vil Vegkontorene være ute langs veiene med sine aksjoner, i samarbeide med Politiet, som vil intensivere sin kontrollvirksomhet langs veiene. Akershus og Hedmark veikontor er først ute med sin sommerkampanje, men også ellers i landet vil Vegkontorene i samarbeide med Politiet ha lignende kampanjer.

Akershus er blant de mest erfarne fylkene, da dette er fjerde sommer på rad de gjennomfører sommerkampanjer i trafikken. Etter at en SINTEF-rapport avslørte at 1 av 3 ulykker på veiene skyldes trøtte sjåfører, falt fokus for årets kampanje på trøtte bilister.

"Glad-aksjoner"

Vegkontorene i Akershus og Hedmark vil gjennomføre sine såkalte glad-aksjoner på veistrekningene E6 mellom Jessheim og Hamar, og E16 mellom Sandvika og Sollihøgda. Glad-aksjonene innebærer at de vinker bilister inn til siden, eller prater med reisende på rasteplasser. Budskapet er å gjøre trafikanter mer oppmerksom på samspillet mellom søvn, trøtthet og fart.

--Vi vil fortelle folk hva de må være oppmerksom på, de må kjenne seg selv og sine egne signaler på trøtthet og ta hensyn til dette. Et typisk A-menneske bør for eksempel ikke starte ferieturen på kvelden, og i hvert fall ikke kombinert med dårlig søvn, sier Sekretariatleder i Hedmark trafikksikkerhetsutvalg, Statens Vegvesen, Ellinor Tørud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redusert fart

Sammen med politiets kontroller på bilbelte-bruk, fart, rus og adferd i trafikken, håper Vegvesenet å kunne redusere antall ulykker. Seksjonsleder for trafikksikkerhet for Statens Vegvesen i Akershus sier erfaringene fra tidligere sommeraksjoner viser at farten på de aktuelle strekningene gikk ned.

Oppfordringen til bilisten er altså: spis riktig, drikk vann eller Farris for å opprettholde væskebalansen, kjenn deg selv og dine tretthetssymptomer, og ta pauser.