Søken etter bruktbil

Mulighetene for å søke etter bruktbiler på Internett øker stadig. Norske Zoom Network AS utfører søk i flere bruktbildatabaser på en gang, hvilket er et nytt konsept i Norge. DinSide har tatt en titt på denne bruktbil-søkemotoren.

Søken etter bruktbil

  1. Zoom sammenlignet med Finn

Og konseptet er interessant i seg selv, for Zoom hjelper deg å finne tilbud på bruktbil fra AutoDB Online, Bilguiden, Bilnett og Bilkanalen på en gang. I tillegg tilbyr Zooms bruktbil-side nyttige lenker til en hel rekke bilmerkers nettsteder og til diverse bruktbiltjenester på Internett. Likevel synes vi at Zooms bruktbil-søk mangler en av de helt elementære valgmuligheter som trengs for å gi deg en effektiv søkemetode etter bruktbiler.

”Samma hvordan Saab det er!”

For, utrolig nok gir ikke Zoom deg muligheten til å spesifisere hvilken modell du søker etter. Valgmulighetene du kan spesifisere ved søk begrenser seg til bilmerke, årsmodell (i to og to år av gangen), prisklasse og fylket du ønsker å søke i.

I praksis betyr dette at da vi ønsket å søke etter en 1994 Volkswagen Golf (fremdeles et nokså vagt valg, synes vi), så måtte vi pløye oss gjennom en liste over 63 Volkswagen bruktbiler fra 1993-94 for å finne 36 Golf’er fra samme perioden. Ved nærmere ettersyn så vi at 22 av disse var fra 1994.

Søket etter en 1992 Peugeot 106 ga oss en liste over 44 Peugeot’er fra 1991-92, og vi måtte nærmest lete med lupe for å finne den ene 106’en som kom frem i søket.

For øvrig var de fire første Peugeot’ene på listen over søkeresultater allerede solgt da vi utførte vårt søk. Vi spør oss selvsagt hvorfor disse likevel kom med på listen.

Med på å gjøre søket enda mer uoversiktlig, er det faktum at bilene som tilfredsstiller (de få) kriteriene du kan sette, blir listet opp i helt tilfeldig rekkefølge. Her burde resultatene vært organisert etter modell og årstall, samt eventuelt pris og butikk eller nettsted som hadde registrert bilen i sin database.

Mye informasjon

Det er likevel flere punkter med Zoom som faller på plussiden. I tillegg til at søkemotoren leter etter bilen ”din” i flere bruktbil-databaser på en gang, kan du merke av flere kriterier på en gang innen samme gruppe -- for eksempel Saab og Volvo, fra 1996-95 og 1998-97. Er du ikke helt sikker på hvilket bilmerke eller årsmodell du er ute etter, kan dette være en fordel.

Når søkeresultatet presenteres, får du opp en liste hvor hver bil nevnes med følgende informasjon i kolonner: merke og modell, navnet på bruktbil-databasen som har lagt ut bilen på nettet, årsmodell, kilometerstand, salgssted (by/fylke) og pris. Tre linker per bil fører deg til samme stedet: en mer detaljert presentasjon av bilen, lagt ut på nettet av bruktbil-databasen som selger den. Her ligger det også ofte bilder av bilen. -- Altså kan du få mye informasjon om hver enkelt bil.

Denne presentasjonsmåten kunne ha fungert strålende, ved at den først gir (skulle gitt) deg en oversikt over hva som er tilgjengelig, og så kan du selv se nærmere på de enkeltbilene du er interessert i. Problemet er, som sagt, at du ikke kan søke etter spesifikke modeller, samt at søkeresultatene presenteres i tilfeldig rekkefølge.

Hvem er best?

Du kan selv logge deg på zoom.no/bil ved å klikke her, og sammenligne med det største nettmarkedet for rubrikkannonser for bil på Schibstedgruppens finn.no/bil ved å klikke her.

Vi har laget enkelte søkekriterier selv, og laget en sammenligningstest av de to nettstedene. Denne testen kan du lese her.