Nei, det er altså ikke snø, men havskum. Dette er et fenomen som opptrer med ujevne mellomrom på denne delen av den engelske kysten. Foto: YouTube
Nei, det er altså ikke snø, men havskum. Dette er et fenomen som opptrer med ujevne mellomrom på denne delen av den engelske kysten. Foto: YouTubeVis mer

"Snøstormen" er skum

Det er sesong for hvite kjøreforhold - men dette er utenom det vi forventer, selv om vinteren.

Det dreier seg nemlig om sjøskum, og disse ekstremforholdene av en uvanlig type er blitt filmet på den engelske kysten i nærheten av Blackpool, nærmere bestemt den lille byen Cleveleys, et populært turistmål om sommeren.

Spesielt

OK, dette er på grensen av det vi vanligvis skriver om her i motorredaksjonen, men siden det er videoer som viser ganske spesielle kjøreforhold, og som etter vår mening har ganske høy underholdningsverdi, strekker vi oss litt. Se selv:


Og sett fra førerplass:


Hvordan?

Britisk presse har selvsagt tatt tak i fenomenet, og det vi naturlig nok tenker på er hvordan det går med bilene etter å ha kjørt gjennom denne... materien. Vi vil jo tro det foruten salt også er risiko for at skummet inneholder diverse kjemiske stoffer eller miljøgifter. Eller?

Forurensning?

Ifølge nettstedet mirror.co.uk inneholder skummet olje - det er visst ikke fullt så hvitt som det ser ut til på bildene - og det har vært spekulert i om det er forurensning som har forårsaket fenomenet, som er blitt forsterket av vinden og bølgene.

Antakelig naturlig

Midt i "skumstormen" - her gjelder det å holde tungen rett i munnen. Foto: YouTube
Midt i "skumstormen" - her gjelder det å holde tungen rett i munnen. Foto: YouTube Vis mer


Det lokale miljødirektoratet igangsatte undersøkelser, og antok i sine foreløpige uttalelser - som senere er blitt bekreftet - at det faktisk dreier seg om en naturlig kombinasjon av omstendigheter med bobler forårsaket av alger i nedbrytning, som vispes til skum av værforholdene før det hele blåser inn over land. Der har det i dette tilfellet lagt seg opp til en meter i dybden. Det er for øvrig langt fra første gang dette forekommer, selv om det var uvanlig hyppig i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Visuelt imponerende, men sikkert ganske ubehagelig for de som er midt oppe i det. For øvrig interessant å vite at det finnes andre typer hvitt inferno i trafikken enn den vi jevnlig opplever vinterstid her hjemme.

Denne saken ble første gang publisert i januar 2012