<B>LITT UTE AV DRIFT:</B> Samferdselsetaten forteller deg hvor snøryddingen foregår, men varslingstjenesten er per i dag taus.
LITT UTE AV DRIFT: Samferdselsetaten forteller deg hvor snøryddingen foregår, men varslingstjenesten er per i dag taus.Vis mer

Snøkaos i Oslo kan fort bli pengekaos

Hvis ikke du holder orden på når akkurat din gate blir brøytet i hovedstaden kan det koste deg dyrt. Med en gratis nettjeneste kan du få beskjed før brøyte- og borttauingsbilene kommer.

Hovedstaden har, sammen med stort sett hele Norge, fått sin andel kraftige snøbyger denne vinteren, og det ser ikke ut til å ta slutt med det første.

Det gjør skigåerne glade, mens bileiere fortviler - i det minste når snøfallet fører til enten kollisjon eller borttauing.

Det er ditt ansvar

Det siste har i Oslo vært svært så aktuelt de siste ukene, ettersom lag på lag med snø har ført til runde på runde med snø- og gaterydding fra Samferdselsetatens side. Ifølge etatens nettsider har de hittil denne vinteren kjørt bort 150.000 tonn med snø, fordelt på rundt 10.000 lass, og står bilen din i veien når brøytebilene dukker opp, finnes det ingen nåde:

Da blir den tauet bort, og du ender opp med nærmere 3000 kroner i borttauings- og parkeringsgebyr.

Det settes riktignok opp skilt ett døgn i forveien i de gatene som skal ryddes, men er du en sporadisk bilbruker, eller bortreist, er sjansene store for at denne varslingen går deg hus forbi. Da hjelper det ikke å klage. I følge forskrift om offentlig parkeringsregulering og parkeringsgebyr må bileieren se etter nye skilter i gaten én gang i døgnet.

Varslingstjenesten fungerer ikke

GØY, IKKE SANT? Snøen laver ned i hele landet, og da skal gjerne kommunens brøytemannskaper rydde opp. Det kan fort bli dyrt for sporadiske bilbrukere. Foto: Colourbox.com
GØY, IKKE SANT? Snøen laver ned i hele landet, og da skal gjerne kommunens brøytemannskaper rydde opp. Det kan fort bli dyrt for sporadiske bilbrukere. Foto: Colourbox.com Vis mer

Samferdselsesetatens nettsider finnes det en svært nyttig oversikt som til enhver tid viser når akkurat din gate blir ryddet.
Det finnes også en abonnementstjeneste på samme sted, som varsler deg via epost hver gang det skjer endringer og oppdateringer på snøryddingssiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat nå er den imidlertid ikke til å stole på. Det har vi selv fått erfare. Vi registrerte oss på denne siden for flere uker siden, men har i løpet av den perioden ikke mottatt en eneste epost. Siden har blitt endret flere ganger.

At varslingstjenesten er ute av drift var de ikke klar over i Samferdselsetaten da DinSide ringte.

- Nei, dette må jeg sjekke med webredaktøren, sa avdelingsdirektør i Samferdselsetaten i Oslo, Odd Bratteberg, da han først ble gjort oppmerksom på saken.

Ti minutter seinere blir vi oppringt igjen, og, jo, det stemmer - varslingen fungerer ikke. De som drifter etatens nettsider har problemer med abonnementstjenesten, som styrer abonnementene på alle etatens nettseksjoner.

PROBLEMBARN: Helt nederst til høyre på Samferdselsetatens nettsider for snørydding i Oslo finner du denne. Men den fungerer ikke akkurat nå.
PROBLEMBARN: Helt nederst til høyre på Samferdselsetatens nettsider for snørydding i Oslo finner du denne. Men den fungerer ikke akkurat nå. Vis mer


Når tjenesten er i gang igjen kan ikke Bratteberg uten videre gi noe svar på.

- Det er vanskelig å si hvor lang tid det vil ta, det kommer an på hvor alvorlig driftsfeilen er hos vår tjenesteleverandør. Men hvis det tar lang tid, fjerner vi simpelthen abonnementsmuligheten på nettsida for en periode, forklarer Bratteberg.

Bruk heller denne tjenesten

Så hva gjør du når Samferdselsetatens varslingstjeneste ikke fungerer? Da bruker du et godt alternativ.

Vi har i noen uker brukt tjenesten Changedetection.com, og den har allerede varslet oss om én vesentlig endring på snøryddingssidene i Oslo, slik at vi fikk flyttet bilen i tide.

Les mer om nettsidene som varsler deg om endringer p bestilling¨.

Changedetection.com kan du nemlig legge inn en hvilken som helst nettadresse, og deretter vil tjenesten automatisk varsle deg via epost når nettsiden du har lagt inn forandres. Du kan velge mellom daglig, ukentlig eller månedlig varslig, i tillegg til at du kan spesifisere hvilke endringer som skal til før en varsling utløses.

Du kan for eksempel si at du bare skal varsles når det fjernes noe fra den aktuelle nettadressen, eller bare når noe legges til. Standardinnstillingen er at du varsles uansett hvilken endring som forekommer. Den ser slik ut:

VARSKO HER: Slik kan den automatiske varslingstjenesten på Changedetection.com se ut.
VARSKO HER: Slik kan den automatiske varslingstjenesten på Changedetection.com se ut. Vis mer


Du kan også velge om du skal varsles når endringen inneholder bestemte ord, som for eksempel navnet på gata hvor du har parkert bilen.

Det er ikke nødvendig å registrere seg for å bruke tjenesten. Ønsker du derimot å holde oversikten over endringer på flere nettadresser er registrering utvilsomt en fordel, ettersom det gjør det mye enklere å adminstrere hver enkelt varsling.

MERK! Samferdselsetaten tar forbehold om mulige endringer i forhold til oppsatt måkeplan på sin nettside for snørydding i Oslo. Skal du føle deg helt trygg må du derfor sjekke bilen og gata den står parkert i selv en gang i døgnet.