Snart superbillig service i Sverige

Grunnet underfundige svenske regler, vil det i løpet av kort tid bli superbillig å gjennomføre bilservice og reparasjoner hos Søta bror.

Publisert
Sist oppdatert
Snart superbillig service i Sverige
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Takket være lave svenske priser og en sterk kronekurs, er det allerede i dag mange kroner å spare på å utføre service og bilreparasjoner i Sverige. Og enda billigere vil det bli. For selv om svært få har vært klar over det, er det faktisk sant - nordmenn har krav på momsfritak hos svenske bilverksteder.

Må ut av EU

- Ja, slik er det. Hvis en vare bringes inn til Sverige med reparasjon som eneste hensikt, skal ikke denne tjenesten skattlegges av svenske myndigheter. Forutsetningen er at varen føres ut av Sverige og EU-området etter at reparasjonen er gjennomført, sier Bodil Persson, skattejurist i rettsenheten i det svenske Riksskatteverket.

Praktiseres ikke i dag

Fordi Norge ikke er medlem av EU, er altså nordmenn fritatt for å moms på svenske bilverksteder. Det er bare ett problem - svenske bilverksteder praktiserer ikke regelen. Med ett hederlig unntak er det nemlig ingen av verkstedene vi har snakket med som gir nordmenn 25 prosent rabatt. Hvorfor ikke?

Jo, enten fordi de rett og slett ikke kjenner til regelen, eller fordi de ikke har visst hvordan de skal klare å dokumentere at bilen virkelig forlater Sverige etter gjennomført reparasjon. De svenske verkstedene har derfor fryktet at momsfritaket ikke ville bli godkjent av skattemyndighetene og at de dermed ville bli pålagt å betale momsen fra egen lomme.

Mangler retningslinjer

Og det er ikke så rart at de svenske bilverkstedene har hatt problemer med å forholde seg til den spesielle regelen. Svenske skattemyndigheter har nemlig ikke har utarbeidet retningslinjer for hvordan verkstedene skal forholde seg.

Klart til jul

Snart superbillig service i Sverige

- Ja, det er riktig. Riksskatteverket har ikke sagt noe konkret om hvilken dokumentasjon som kreves for at verkstedene skal kunne gi momsfritak, beklager Persson.

Nå skal det imidlertid bli fart i sakene.
- Vi forstår at det er et behov for slike retningslinjer og påbegynner nå arbeidet med å definere dem, sier Persson, som lover at hun vil arbeide hardt for at de nye retningslinjene skal være klare før jul.

Ned mot halv pris

Det betyr at de svenske verkstedprisene, som allerede i dag er mellom 10 og 30 prosent lavere enn de norske, i løpet av få måneder vil reduseres med ytterligere 25 prosent. Det store flertallet av bilverkstedene vi snakket med bekrefter nemlig at de vil gjennomføre momsfritak for nordmenn så snart klare retningslinjer foreligger.

Les om verkstedet som allerede har innført momsfritak her.

OPPDATERING: Den 25. desember publiserte vi artikkelen "Bilreparasjon i Sverige: Smutthull har blitt trangere". Artikkelen finner du her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer