Autopass på ferje

Snart blir det Autopass-betaling på ferje

Fra 1. januar blir det endringer.

Autopass: Fra 1. januar åpnes det for Autopass-betaling på flere ferjestrekninger i Norge, blant annet Åfarnes – Sølsnes i Møre og Romsdal. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix.
Autopass: Fra 1. januar åpnes det for Autopass-betaling på flere ferjestrekninger i Norge, blant annet Åfarnes – Sølsnes i Møre og Romsdal. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens vegvesen avslører i en pressemelding i dag at 1. januar 2019 markerer starten på bruk av Autopass på en rekke ferjestrekninger i landet.

– Innføringen av Autopass for ferje vil forenkle hverdagen for trafikantene. Ferjeselskapene tar fremdeles imot betaling. Men et nytt selskap har fått oppdraget med å håndtere selve betalingstransaksjonene som styres inn mot en sentral Autopass-ferjekonto, forteller prosjektleder Dag Hole i Statens vegvesen, i pressemeldingen.

Denne kontoen gir de reisende oversikt over ting som gjennomførte reiser og innbetalt forskudd.

Fra 1. januar kan man betale ferjeoverfarten med enten en Autopass-brikke eller et Autopass-ferjekort, avhengig av hvilket ferjesamband man benytter. Dette kommer i tillegg til dagens betalingsløsninger i en overgangsordning, forklarer vegvesenet.

Må tegne avtale

For å få rabatt, er man avhengig av å ha en Autopass-brikke eller -ferjekort. Et Autopass-ferjekort kan man få ved å tegne et abonnement på www.autopassferje.no. Statens vegvesen opplyser at hvis man ikke har bombrikke, er man nødt til å tegne en avtale med et bompengeselskap for å få en.

Autopass tilbyr ulike rabatter på de ulike ferjesambandene:

  • Forskuddsbetaling: 50 prosent avslag for private, 40 prosent for bedrifter.
  • Reisende med Autopass-brikke, men uten ferjeavtale: 10 prosent brikkerabatt.

Man kan fortsatt betale manuelt på samtlige ferjesambandene, men da til full pris.

I en overgangsperiode vil man kunne benytte verdikort og storforbrukerkort etter oppstart av Autopass-betaling. Man kan bruke opp forskudd som er innbetalt på et verdikort, men ferjeselskapene har også refusjonsordninger. I dette tilfellet oppfordres de reisende til å undersøke de respektive ferjeselskapenes nettsider for mer informasjon.

Flere med brikkebetaling

Statens vegvesen forklarer at de fleste ferjesambandene vil bruke ferjekort ved oppstart 1. januar, men at overgang til Autopass-brikker vil skje i forbindelse med inngåelse av nye driftskontrakter.

Følgende ferjesamband får Autopass-brikkebetaling fra 1. januar 2019:

  • Halhjem - Sandvikvåg
  • Arsvågen - Mortavika
  • Anda - Lote
  • Flakk - Rørvik
  • Brekstad - Valset
  • Bognes - Skarberget
  • Drag - Kjøpsvik

www.autopassferje.no får du oversikt over hvilke som er med på den nye ordningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!