Registrerer du firmabilen før nyttår, får du skatterabatten ett år tidligere enn om du venter med registrering til januar. Foto: COLOURBOX.COM
Registrerer du firmabilen før nyttår, får du skatterabatten ett år tidligere enn om du venter med registrering til januar. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer

Smutthullet som gir deg lavere firmabilskatt

Alt du trenger å gjøre er å registrere firmabilen før nyttår.

Publisert
Sist oppdatert

Firmabil høres kanskje lukrativt ut, men har du fordel av firmabilen i privat sammenheng, skal du også skatte deretter.

Det finnes riktignok noen enkle grep som kan redusere skattebelastningen for firmabilen, og de må du benytte deg av.

Du må være strategisk når du registrerer bilen

Fordel ved privat bruk av firmabil fastsettes til 30 prosent av bilens listepris som ny inntil kr 270.600 og 20 prosent av overskytende listepris. Det vil si at at bil til 350.000 kroner gir deg et inntektspåslag på 97.060 kroner. Skatten som følge av inntektpåslaget er mellom annet avhengig av hvor mye du tjener. Har du en inntekt på 375.000 kroner vil firmabilen koste deg om lag 34.825 kroner i skatt årlig.

Du kan sjekke hvor mye du må skatte av firmabilen med vår firmabilkalkulator

Er bilen eldre enn tre år gammel per 1. januar i inntektsåret, blir det i utregningen bare tatt utgangspunkt i 75 prosent av bilens listepris som ny. Men her bryr ikke Skatteetaten seg om hvor gammel bilen egentlig er.

Poenget er altså at en bil registrert i januar og desember regnes som like gammel i deres bok.

Er bilen eldre enn tre år vil en bil til 350.000 kroner dermed gi et inntektspåslag på 78.750 kroner, og skatten blir 28.193 kroner. Denne skatterabatten får du altså ett år tidligere om firmabilen registreres på denne siden av nyåret. Det sparer deg for 6.632 skattekroner.

Enda billigere med elbil

Den gunstigste firmabilbeskatningen får de som velger elektrisk firmabil. Her legges nemlig bare 50 prosent av bilens listepris som ny til grunn de første årene. Er bilen eldre enn tre år per 1. januar i inntektsåret, legges 37,5 prosent av bilens nyverdi til grunn. For det er langt mer å velge i enn billige småbiler som Buddy, og da kan det være greit at beregningsgrunnlaget reduseres dramatisk.

Den generelle avgiftspolitikken har nemlig gjort at sportsbilen Tesla har et av sine viktigste markeder i Norge. Det spørs imidlertid hvor mye sjefen er villig til å punge ut for firmabilen.

Sjekk skatten på elektrisk firmabil med vår firmabilkalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer