Smart fartsdemper

Actibump spretter opp som troll av eske hvis du kjører for fort.

<strong><b>SMART FARTSDEMPER:</strong></b> Actibiump er et intelligent fartshinder som skaper en dump i veien dersom du kjører for fort. Alle andre kan kjøre på en plan vei i jevn hastighet. Foto: edeva.se
SMART FARTSDEMPER: Actibiump er et intelligent fartshinder som skaper en dump i veien dersom du kjører for fort. Alle andre kan kjøre på en plan vei i jevn hastighet. Foto: edeva.se Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Actibump er en smart fartsdump som spretter opp - eller egentlig ned - dersom du kjører for fort.

Dersom du holder deg innenfor fartsgrensen, skjer det ingenting, og du kan kjøre avgårde på en plan og fin vei, uten ubehagelige fartsdumper.

Foreløpig finnes den intelligente fartsdemperen kun i Sverige, men selskapet anser også Norge som interessant etterhvert.

– Vi fokuserer på det svenske markedet i 2012, men ser selvsagt de øvrige nordiske landene som interessante markeder, sier David Eskilsson, VD i Edeva, til DinSide.

En radar i forkant av innretningen registrerer hastigheten din, og iverksetter tiltak dersom du kjører for fort.

Smart? Her kan du se hvordan den virker:

Her er en litt annen type intelligent fartsdemper som har vunnet en designpris

Bedre flyt i trafikken

Actibump er en svensk oppfinnelse, utviklet av selskapet Edeva. Systemet har vært på arbeidsbenken siden 2008, da utviklingen startet. Det er utformet for å minimere de negative følgene av ulike typer fartshindere. Den er laget for å øke trafikksikkerheten i miljøer med mye utsatte og ubeskyttede trafikanter, det vil si på veier med fartsgrenser opp til 50 kilometer i timen.

Med Actibump i eksempelvis en 30-sone kan trafikken flyte i 30 kilometer i timen, uten at bilene senker farten ytterligere til 10-20 kilometer i timen i forkant av et fysisk hinder, som gjerne skjer ved en ordinær hump på veien. Dermed flyter trafikken bedre. Det er kun dersom det kommer noen kjørende i for store hastigheter at Actibump synker ned og skaper en fysisk dump.


Synes du dette ser smart ut? Ønsker du deg dette til Norge? Stem i avstemmingsobjektet til høyre, og skriv din mening i debatten nedenfor.

Se hvor høy fartsboten blir!

Din mening

Ønsker du deg Actibump til Norge? (Avsluttet)
Ja(79%) 3656
Nei(19%) 863
Vet ikke(2%) 106
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Flere fordeler

Dumpen gjør det også mulig å koste og rydde gatene uten spesielt utstyr. Den sikrer bedre komfort for både bilister og kanskje spesielt busspassasjerer, som slipper den til tider plagsomme humpingen ved kjøring på veier med fartshumper. Yrkessjåfører som kjører mye på veier med fartsdempere kan slippe mye av ryggplagene som denne typen fartshinder kan skape. I tillegg slipper du slitasje og eventuelle skader på bilen som vi har sett at fartshindringene faktisk kan skape, og man sparer miljøet for økt drivstofforbruk og avgassutslipp som følger av en kjørestil med stadige oppbremsinger og aksellerasjoner.

Actibump kan også stilles inn for ulike hastighetsgrenser på ulike tidspunkt av døgnet, for eksempel kan det ved en skolevei være 30 kilometer i timen på dagtid når ungene går til og fra skolen, og 50 kilometer i timen på kveldstid.

Den kan også gi særbehandling til utrykningskjøretøy, slik at den ikke løser ut for for eksempel ambulanser, politi eller brannvesen under utrykning.

Her finnes den allerede

Actibump er allerede installert på ett sted i Linköping i Sverige - som er det du kan se på bildene. Den har vært i drift siden 2010.

Nå har den svenske byen bestilt enda en, og den skal installeres et annet sted i byen i oktober 2012.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer