<strong><b>MENN SLURVER I BAKSETET:</strong></b> Menn slurver mest med bruk av bilsete i baksetet. Foto: colourbox.com
MENN SLURVER I BAKSETET: Menn slurver mest med bruk av bilsete i baksetet. Foto: colourbox.com Vis mer

Slurver med bilbelte i baksetet

Mange bruker bilbelte aldri, sjelden eller bare av og til, i baksetet.

Publisert
Sist oppdatert

Menn slurver med å bruke bilbelte i baksetet. Dette viser en fersk undersøkelse utført av YouGov for If Skadeforsikring.

26 prosent av norske menn sier at de aldri, sjelden eller bare av og til tar på bilbelte når de sitter i baksetet. Halvparten så mange av kvinnene svarer det samme.

Og de aller fleste som ikke bruker bilbelte i baksetet er vanedyr: 55 prosent av de som sier at de sjelden eller aldri bruker bilbelte i baksetet, gjør dette av "gammel vane".

27 prosent sier de har lett for å glemme det i baksetet, mens 19 prosent sier at det er "upraktisk å bruke sele i baksetet".

Det er også endel som grunngir at de stoler på kollisjonsputen og sjåførens kjøreferdigheter.

Ifølge rapporten Dybdeanalyser av dødsulykke i vegtrafikken 2010, var manglende førerdyktighet en medvirkende faktor til at dødsulykkene i 2010 skjedde, i 58 prosent av tilfellene.

Den samme rapporten forteller også at 46 prosent av omkomne personer i bil i 2010 ikke brukte bilbelte.

Her kan du se akkurat hvorfor du alltid bør feste bilbeltet: Kraften av å treffe en kollisjonspute når du ikke bruker bilbelte, er enorm.

Om bilbelte

Bilbelte ble påbudt for bilsjåfør og forsetepassasjer i 1975. I 1985 kom baksetet etter. Det var først da myndighetene i 1979 innførte bøter for å kjøre uten at bilbeltebruken økte markant.


Joda, vi er blitt flinkere

Selv om en del menn slurver i baksetet, viser undersøkelsen at nordmenn flest er blitt flinkere til å bruke bilbelte.

– I 1996 gjorde Transportøkonomisk institutt en undersøkelse som viste at bare 65 prosent av voksne baksetepassasjerer brukte bilbelte. Vår undersøkelse viser dermed en gledelig utvikling, sier rådgivende lege Marit Krohg i If Skadeforsikring.

Hun mener det er grunn til å tro at de gode vanene blir enda mer innarbeidet. I aldersgruppen 18-35 år bruker hele 84 prosent bilbelte i baksetet, viser undersøkelsen.

Bilbeltet beskytter først og fremst mot sammenstøt med bilens interiør og med de som sitter foran. Mange skader seg også ved at de kastes ut av bilen.

– Baksetepassasjerer uten bilbelte får mer alvorlige skader enn de som bruker belte. Uavhengig av bilbeltebruk viser våre tall også at baksetepassasjerer har en noe høyere andel av skader i hode, mage og bryst sammenlignet med skader hos bilførere, sier Krohg.

Statens vegvesen regner bilbelte som det enkleste og mest effektive hjelpemiddel for å redusere antall skadde og drepte i trafikken. Trolig ville 30-40 færre blitt drept i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte.

Visste du at:

 • En person på 75 kilo uten bilbelte og som frontkolliderer i 50 km/t, vil treffe frontruta eller passasjeren i forsetet med en kraft som tilsvarer 3,7 tonn.
 • Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer fritt fall på 32 meter.

 • Les mer om bilbelter og kollisjonsputer her.

  Dårligst i hovedstadsområdet

  Ifølge beltebruk-undersøkelsen, er det i hovedstadsområdet folk er sløvest med å ta på seg bilbeltet i baksetet. Her er det 74 prosent som svarer at de alltid tar på seg bilbeltet i baksetet, resten bruker belte av og til, sjelden eller aldri.

  Flinkest er man på mindre steder, og aller flinkest er man i landlige områder eller by med mindre enn 5.000 innbyggere, der svarer 83 prosent at de alltid bruker bilbelte i baksetet.

  Ut fra dette har du kanskje skjønt det, men ja: Det er Oslo og Akershus-beboere som kommer dårligst ut, der bruker 75 prosent alltid bilbelte i baksetet, mens resten altså slurver i større eller mindre grad. Flinkest er vestlendingene, der bruker 84 prosent alltid bilbelte. I Trøndelag, Nord-Norge og på Sørlandet bruker 82 prosent alltid belte i baksetet.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer