Slipper du unna?

Slik slipper du å betale årsavgiften.

<strong>ÅRSAVGIFTEN:</strong> Kan du slippe unna? Foto: Stine Okkelmo
ÅRSAVGIFTEN: Kan du slippe unna? Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager går fristen for å betale årsavgiften for 2010 ut.

3,3 millioner krav er sendt ut til norske bileiere, men langt fra alle betaler innen fristen. Det er det mange grunner til, men husk at det å ikke ha fått regningen IKKE er god nok grunn til å la være å betale.

Det som derimot kan få deg av avgiftskroken er følgende:

Vrake bilen

Har du levert bilen til vraking innen 31. desember i fjor, skal du ikke motta krav om årsavgift i år. Men ikke nok med det. Leverer du bilen, motorsykkelen, campingvognen eller tilhengeren til godkjent bilopphuggeri/vrakplass (her er en oversikt over slike) innen 22. mars, slipper du årsavgift, og kan se bort fra kravet.

Har du betalt, men levert til vraking innen fristen, får du refusjon. Vraker du bilen mellom 23. mars og 30. juni, slipper du med halv årsavgift.


Bør du vrake den? Sjekk hva bilen din er verdt

NB: Har forsikringsselskapet kondemnert bilen din, gir det ikke fritak for årsavgift. Kondemneringen er et forhold mellom forsikringsselskap og eier, for eksempel i forbindelse med ulykker og skader.

Avregistrering

For å unngå årsavgift etter avregistrering, må du ha avregistrert kjøretøyet innen 31. desember 2009. Avregistreringen skjer ved at skiltene leveres til en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

Les også: To regninger du vil merke

Svalbard og andre spesielle unntak

I følge paragraf 2 i Stortingsvedtak om særavgifter til statskassen for budsjetterminen 2010 er det flere typer kjøretøy som er unntatt for årsavgift. Det gjelder for eksempel motorvogner som er registrert for bruk på Svalbard, campinghengere som er 30 år eller eldre, eller motorvogner som er stjålet i løpet av avgiftsåret.

Ved tyveri gis refusjon basert på de dagene kjøretøyet har vært meldt stjålet, om det har vært registert stjålet i minst 30 dager. Av administrative årsaker vil avgiften først bli refundert etter utløpet av avgiftsåret.

Elbiler er unntatt for avgiftsplikt. Det er også hydrogenbiler.

Kjøp og salg

Har du kjøpt ny bil i løpet av året, skal du også betale årsavgift. Men du slipper med halv avgift dersom kjøretøyet først registreres fra og med 1. juli.

Selger du bilen mellom 1. januar og avgiftsforfall, er du solidarisk ansvarlig for årsavgiften med ny eier. Det betyr at dere sammen må komme frem til hvem som betaler, og hvor mye hver enkelt betaler. Tollregionen fordeler ikke avgiften mellom tidligere og ny eier.