1.500 KRONER: Så mye får du i vrakpant. Foto: Colourbox.com
1.500 KRONER: Så mye får du i vrakpant. Foto: Colourbox.com Vis mer

Slipp unna årsavgiften

Vrak bilen før 21. mars.

Publisert
Sist oppdatert

Det finnes sikkert flere bileiere som meg der ute, som har en gammel haug av en bil i garasjen og som vurderer frem og tilbake når tiden er inne for vraking.

Etter bestått EU-kontroll må jeg belage meg på å beholde røkla noen år til, men er situasjonen verre for bilen din, er det nå den bør vrakes.

Dette er ikke det eneste du betaler: Her er alle bilavgiftene for 2011

Slipp å betale årsavgift

Tid er som kjent penger, og vraker du bilen før 21. mars, slipper du å betale årsavgift. Satsen for den upopulære avgiften er for tiden 2.840 kroner, mens du får 1.500 kroner i vrakpant.

Vrakingen må utføres på et godkjent bilopphuggeri. Vrakplassen sender vrakmelding til Tollvesenet, som deretter overfører 1.500 kroner til bileieren.

Har du vært tidlig ute med å betale årsavgiften, og likevel ender opp med å vrake bilen før 21. mars, får du avgiften refundert av Tollvesenet. Når du ikke vraking før 21. mars, er neste dato å ha i bakhodet 30. juni. Da slipper du unna med halv årsavgift.

Denne lønner det seg å betale i tide: For sen betaling gir 250-kroner i tillegg

Færre velger vraking

I 2009 ble 87.137 biler vraket i Norge. Dette utgjorde 3,9 prosent av personbilparken på 2,2 millioner biler i slutten av 2009, viser statistikk fra SSB.

Toppåret for vraking av bil var 1996, da vrakpanten ble midlertidig satt opp til 6.000 kroner. Da ble hele 211.311 gamle biler borte fra norske veger. Dengang utgjorde dette 12,7 prosent av det totale antallet biler i Norge.

Betale mer? Høyere årsavgift på disse bilene?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer