If vil gjøre bruktbilkjøpet tryggere, men Forbrukerrådet mener forsikringen er unødvendig. Foto: Finn.no/If.no
If vil gjøre bruktbilkjøpet tryggere, men Forbrukerrådet mener forsikringen er unødvendig. Foto: Finn.no/If.noVis mer

Slik vil If gjøre bruktbilkjøpet tryggere

Men Forbrukerrådet mener forsikringen er helt unødvendig.

Privatpersoner som selger bruktbil på Finn.no, får tilbud fra forsikringsselskapet If om kjøp av en såkalt bilbytteforsikring.

– Tanken med produktet er å avlaste folk for risiko når de kjøper bruktbil, forteller Ola Roll, fagsjef for motor i If til DinSide.

Forbrukerrådet mener derimot at forsikringen er unødvendig, ettersom loven gir deg vel så gode rettigheter ved kjøp av bruktbil, og det dessuten er gratis å få hjelp.

>> Slik frister Gjensidige med åtte års garanti på reparasjoner

Skåner deg for overraskelser

Ifølge Ola Roll får de som legger inn bruktbilannonser på Finn også tilbud om å kjøpe bilbytteforsikringen. Takker man ja, kommer det opp informasjon i Finn-annonsen at forsikringen inngår ved kjøp av bilen.

Roll sier til DinSide at forsikringen er tiltenkt både de som selger og de som kjøper bruktbil, og mener det er behov for et slikt produkt i markedet.

– Selger er ikke uten ansvar ved salg av bruktbil, og mange kvier seg for å selge bilen fordi de frykter problemer i ettertid. Også gir forsikringen mindre sjanser for overraskelser til de som kjøper bruktbil, mener Roll.

En kjapp titt på bilbytteforsikringens vilkår viser at det er en del skader på bilen som ikke omfattes av forsikringen, deriblant feil som er skrevet ned på egenerklæringsskjemaet og signeres av både av selger og kjøper. Heller ikke feil som ikke er notert ned her, men som var på bilen ved kjøpstidspunktet, er dekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ser ut til å være mange unntak som forsikringen ikke dekker?

– Dette er ikke en fullverdig garanti, men en forsikring mot uventede skader på blant annet drivlinjen, svarer Roll.

Les også: Lurer du på hvor mye bilen din er verdt? Prøv DinSides populære bruktbilkalkulator

Gratis hjelp gjennom loven

Dessuten står det i vilkårene at bilbytteforsikringen ikke gjelder for mangler som kan kreves rettet etter kjøpslovens bestemmelser.

Forbrukerrådet påpeker at de er opptatt av at en forsikring skal dekke mer enn loven. Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice understreker at loven gir deg rett til å klage på feil og mangler, uten at det trenger å koste deg en krone.

Les også: Selger har mer ansvar enn mange tror ved salg av bruktbil

Direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET
Direktør for forbrukerservice, Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet. Foto: FORBRUKERRÅDET Vis mer


– Forbrukerrådet synes det er unødvendig med forsikringer som ikke dekker mer enn det du har rett på etter loven. I dette tilfellet kjøpsloven når du kjøper bil av en privatperson, sier Flønes til DinSide.

– Forbrukerrådet kan hjelpe deg å løse saken helt gratis. Får ikke vi det til vil Forbrukertvistutvalget kunne komme med et vedtak som du kan gå til namsfogden med, som heller ikke koster noe, sier Flønes.

Prisen på Ifs bilbytteforsikring ligger på mellom 500 og 5.000 kroner, ifølge Roll, og gjelder et halvt år eller til 8.000 kjørte kilometer.

Forbrukerrådet mener forsikringen er unødvendig fordi du får like gode rettigheter gjennom loven. Hva tenker du om det?

– Da tror jeg kanskje de aldri har kjøpt en bruktbil selv. Juridisk sett er dette kanskje riktig, men det fungerer ikke alltid slik i praksis. Det er mange som finner situasjonen ved kjøp eller salg av bruktbil ubehagelig, sier Ola Roll i If.

Les også: Er det oppgitt feil årsmodell i annonsen? Krev erstatning!

Ingen klageunntak i loven

Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet understreker også at loven ikke setter grense for hva du kan klage på, i motsetning til bilbytteforsikringen.

– Du har etter loven rett på det du kan forvente ut i fra bilens pris og alder, samt opplysninger som selger ga når du kjøpte den. Forsikringen har derimot klart definert hva du kan klage på, forteller hun videre.

Forsikringen dekker eksempelvis ikke mangler som kan kreves rettet etter kjøpslovens bestemmelser.

Roll mener Forbrukerrådet i teorien har rett i at kjøpsloven gir bedre beskyttelse enn forsikringen, men at de overser noen viktige momenter.

– Blant annet har kjøper gjennom kjøpsloven bevisbyrden for at produktet var defekt på forhånd, hevder Roll.

– Det er heller ikke sikkert at selger uten forsinkelse aksepterer et krav fra kjøper, vil betale før etter en rettssak eller at han har penger, sier Roll.

For selgers del mener Roll også at forsikringen gir en rekke fordeler.

– Han/hun trenger ikke ta stilling til et mulig krav, bilen kan selges med god samvittighet og uten særlig risiko for ubehageligheter og If overtar hele saken og avklarer i forhold til kjøper, sier Roll.

Les også: Dette er de vanligste bruktbilfeilene