Slik velger du sikkert

Her finner du de sikreste bilmodellene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sikker bil kan være det som utgjør forskjellen mellom liv og død i trafikken.

Statens Vegvesen jobber for å få ned antall hardt skadde og drepte i trafikken, og oppfordrer folk om å prioritere bilens sikkerhet ved kjøp av bil, som ett av tiltakene for å oppnå dette.

Et tips for et sikkert valg er å være på stjernejakt.

Sikrest med eller uten pigger?

Fem stjerner

Euro NCAP gjennomfører krasjtester av biler, som de rangerer med en score fra en til fem stjerner. Bilmodellene som kommer best ut av testingen, får fem stjerner, og det er disse bilene vi bør velge, ifølge Vegvesenet.

Les alt om de nye kollisjonstestene her.

Og det kan se ut til at nordmenn allerede er relativt sikkerhetsbevisste, i det minste får samtlige fem bilmodeller som det ble solgt mest av i Norge 2010, fem stjerner i Euro NCAP-testene. Dette gjelder blant annet salgsvinner Volkswagen Golf, og Volvo V70 som er på en klar andreplass. Det er imidlertid viktig å huske på at stjernene og poengene ikke kan sammenlignes direkte fra en modell til en annen - bilens kategori må også tas med i beregningen og i særdeleshet faktorene størrelse/vekt. Således vil det være naturlig å sammenligne Volvo V70 med Ford Mondeo, VW Passat, Citroën C5 og Toyota Avensis, for eksempel - mens VW Golf bør sammenlignes med Ford Focus, Opel Astra, Peugeot 308 og lignende.

Hos Opplysningsrådet for Veitrafikken kan du sjekke hvilke biler det ble solgt mest av i Norge.

Lurer du på hvor sikker din bil er ifølge Euro NCAPs tester, eller om bilen du vurderer å kjøpe får fem stjerner, kan du finne ut dette ved å plotte inn merke og modell på deres hjemmesider.

Men vær oppmerksom på at kravene er blitt flere og strengere med tiden. Les her: Disse ville ikke klart fem stjerner idag.

Tryggere veier for fotgjengerne

Svensk info om sikkerhet

Ønsker du å gå hakket lenger, er det mer sikkerhetsinformasjon å finne hos svenske Folksam. De har analysert 105 000 ulykker og sett på hvilke bilmodeller som var innblandet i ulykkene, og hvordan sjåfører og passasjerer klarte seg.

Disse resultatene er satt sammen med EuroNCAPS krasjtestresultater, og gir et godt grunnlag for å vurdere de enkelte bilmodellenes sikkerhet. De sikreste bilene i sin klasse er tilegnet et grønt bilsymbol.

Euro NCAP versus Folksam - les her!

Antiskrens/elektroniske stabilitetsprogrammer også kjent som ESP (eventuelt ESC), er så nyttig at Vegvesenet frafråder folk å kjøpe bil som ikke har dette, ifølge Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet. Oversikten fra Folksam viser hvilke biler som har et antiskrenssystem, og hvilke biler som har bestått en egen whiplashtest. Her er det Alfa Romeo, Audi, BMW, Mercedes, Saab och Volvo som får de beste resultatene.

Utstyr som også kan lønne seg er en setebeltevarsler. Her kan du se hvor galt det kan gå hvis du ikke bruker setebelte