Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Slik unngår du innbrudd i bilen

Ifølge Finansnæringens hovedorganisasjon har øst-europeiske bander bidratt til økte forsikringsutbetalinger i sammenheng med innbrudd i bil. Les hvordan du kan unngå å bli en del av statistikken.

Da den elektroniske startsperren ble innført for mer enn et tiår siden, ble det langt vanskeligere å stjele biler. Bilinnbrudd derimot, er fortsatt ikke mer komplisert enn å knuse en siderute. Ditt mål må derfor bli å unngå at kjeltringen velger akkurat din bil. Her følger våre tips:

1. Du må selvsagt alltid lukke og låse bilen, selv om du kun skal gjøre et kort ærend.

2. Like selvsagt er det at du aldri går fra bilen med vinduer eller soltak åpne, selv om du planlegger å kun bli borte et minutt eller to.

3. Hvis du har bilalarm, bruk den - alltid. Hvis du ikke har bilalarm, bør du seriøst vurdere å investere i en. Be verkstedet som monterer bilalarmen om å plassere alarm-klistremerker både i frontrute, bakrute og i begge fremre sideruter. En bilalarm bør også alltid ledsages av en blinkende, rød diode som tydelig viser at din bil er ekstra godt sikret.

4. Hvis du har tid og mulighet, forsøk å holde bilen ryddig og tom. En tom bil er relativt uinteressant fra en kjeltrings perspektiv, mens en rotete bil full av ting derimot kan fremstå som spennende.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer


5. La ALDRI verdisaker som lommebøker, vesker, telefoner, MP3-spiller, adgangskort, nøkleknipper og lignende ligge synlig i bilen. Denne huskeregelen gjelder også i opplyste kjøpesenterparkeringshus. Vær klar over at desperate kjeltringer av den rusavhengige typen kan oppfatte selv en CD eller en sigarettpakke som verdisaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Primært bør du ta gjenstandene med deg, alternativt kan du gjemme verdisakene under bagasjeromsgulvet. Pass på at ingen suspekte personer observerer deg når du holder på med dette. For å redusere faren ved å bli observert når du stuer unna verdisaker, kan du eventuelt gjemme dem godt under et sete eller i hanskerommet. Har du en moderne flerbruksbil? Da kan det hende at bilen din har oppbevaringsrom under gulvmattene i første eller andre seterad. Bruk disse i stedet for hanskerommet.

6. Vi nevner spesielt to typer verdisaker: Bærbar navigasjon (GPS) og bærbar PC (laptop) i eller uten veske. Slike ting må ALDRI, ALDRI ligge igjen synlig i bilen, da de er rene tyverimagneter. Ta også med deg eller gjem navigasjonens sugekopp. Hvis ikke vil kjeltringen anta at selve enheten ligger i hanskerommet.

7. Ettermonterte bilstereoanlegg har de siste årene blitt så billige at de ikke lenger er spesielt attraktivt tyvgods. Likevel - hvis ditt stereoanlegg har avtagbar front, kan det lønne seg å ta den av og bringe den med seg eller gjemme den.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer


8. Hvis du blir nødt til å legge verdigjenstander i hanskerommet - og hanskerommet har egen lås - så bruk den. Dermed vil kjeltringen bruke lengre tid og sjansen for at han (eller i meget sjeldne tilfeller hun) blir oppdaget før han er ferdig, øker.

9. Hvis hanskerommet er tomt, kan det være lurt å la lokket stå åpent for å vise kjeltringene at det faktisk er tomt.

10. Har du stasjonsvogn med lasteromsskjuler? Hvis lasterommet er tomt, så trekk gardinen vekk. Dermed slipper kjeltringen å lure på om det er noe spennende som skjuler seg under gardinen.

11. Hvis du har garasje, bruk den. Hvis garasjeporten kan låses, lås den.

12. Ved gateparkering bør du parkere i opplyste og trafikkerte gater. Unngå å etterlate bilen i mørke og folketomme bakgater. Hold deg langt unna gater og parkeringshus hvis du observerer knust bilglass i området. Knust bilglass indikerer at området har hatt besøk av kjeltringer tidligere.

Avslutningsvis kan vi nevne at avskrekking selvsagt alltid er et effektivt virkemiddel. Hvis du for eksempel skulle ha tilgang til et klistremerke med Bandidos- eller Hells Angels-motiv, øker nok sjansene for at akkurat din bil får stå i fred :)

Har du flere nyttige tips? Del dem med andre DinSide-lesere i debatten.

Les også:

  • DinSide Motors juveler