Slik unngår du biltrøbbel i kulda

Startvansker er hovedproblemet, men ikke ring naboen om du trenger hjelp.

<b>UNNGÅ KULDETRØBBEL:</b>- Et lurt tips er å sette en teipbit over låsesylinderen så vannet ikke trekker inn. Sørg for å bruke en teip som sitter såpass at børsten ikke feier den vekk, sier Glenn Nicolaysen, servicemann Falck i Moss. Foto: Newswire
UNNGÅ KULDETRØBBEL:- Et lurt tips er å sette en teipbit over låsesylinderen så vannet ikke trekker inn. Sørg for å bruke en teip som sitter såpass at børsten ikke feier den vekk, sier Glenn Nicolaysen, servicemann Falck i Moss. Foto: Newswire Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I dag har vi hovedsakelig ett kulderelatert problem, og det er startvansker. Startvansker står for cirka 35 prosent av alle skadeårsaker i vinterhalvåret, sier markedskonsulent Ingvill Refsnes i Viking Redningstjeneste AS til DinSide.

– Viking har stor pågang i hele landet idag, noe som gir en befolkningsmessig spredning av assistanser. Når helgen nærmer seg ser vi at vi får mest pågang grunnet kulde og vind i områder som Østlandet, innlandet og fjelloverganger generelt. Hittil i dag (kl. 09.40) har vi hatt omtrent 600 assistanser totalt, forteller Refsnes.

Les også: Motorfeil og flatt batteri er årsak til fest bilberginger

Se video: Bilbergerne trenger ikke engang åpne panseret for å finne ut av hva som er feilen - det nye diagnoseverktøyet kan fortelle alt

– Ikke ring naboen

– Vi ser at andre aktører gir en del råd til bilistene i ulike bilsituasjoner. Viking opplever at disse rådene er upraktiske og ikke gjennomførbare i en hektisk hverdag. Dagens bilpark er såpass avansert at vi råder alle bileiere til å ta kontakt med en profesjonell aktør dersom uhellet skulle være ute, i motsetning til å prøve å reparere bilen selv eller ringe naboen, da man kan risikere å gjøre ytterligere skade på bilen. Spesielt dersom man har en nyere bil, fra 2000 og oppover, sier Refsnes i Viking Reddningstjeneste til DinSide.

Er uhellet ute? Pass på at du setter varseltrekanten riktig: Feilplassert varseltrekant kan være livsfarlig, sier Falck i denne artikkelen.

Dette bør du gjøre

Hadde flere bileiere forberedt seg bedre på fjorårets kalde vinter, kunne antakelig mange utrykninger vært unngått. Riktig motorolje, frostvæske og fulladet batteri kan nemlig gjøre susen for å unngå unødvendige havari.

Vi har tidligere fått følgende råd fra kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF, til hvordan du kan forebygge kuldetrøbbel med bilen din (fra artikkelen Derfor trenger vi veihjelp, fra august 2011):

  • Lad batteriet. Batteriet på 6-7 år gamle biler vil på grunn av alderen slite når kulda setter inn. Det kan lønne seg å lade batteriet før vinteren, enten ved å kjøpe en lader selv eller å lade på bensinstasjon eller verksted.
  • Skift motorolje. Gammel motorolje er tykk og gir mer motstand, som tømmer batteriet unødvendig for strøm. Dessuten starter motoren lettere i kulda med ny motorolje, og den gir mindre slitasje på motoren.
  • Ha god nok frostvæske. Med riktig frostvæske kan du unngå at motorblokken eller radiatoren sprekker. Du kan måle hvor mange minusgrader kjølevannet tåler på bensinstasjoner eller verksted.
  • Smør silikon på listene. Ved å smøre listene med en silikonstift, unngår du dører som fryser igjen. Ikke bruk silikonpray, da det er lett at den også sprayes på billakken.

Les også: Mange får trøbbel på grunn av feil drivstoff - 50 om dagen fyller feil

Her er flere tips for å unngå biltrøbbel i kulda:

Gode råd ved bilvask

Saltede veier gjør at bilvask er viktigere om vinteren og sommeren, da saltet kan gjøre stor skade på bilen din. Du bør vaske bilen innendørs, og huske å fylle opp bensintanken, smøre dørlistene med silikonstift, og ha låsolje i dørlåsene før vaskestart. Et godt tips kan også være å teipe over låsesylinderen før vask, så ikke vannet trekker inn.

– Sørg for å bruke en teip som sitter såpass at børsten ikke feier den vekk, sier Glenn Nicolaysen, servicemann Falck i Moss, i en pressemelding.

Les også: Slik vasker du bil i kulda

Husk å skrape vinduene

Du har sikkert lest om det tidligere denne vinteren, men vi minner om det igjen: Det er viktig at du skraper vinduene før avgang. Dessverre slurver fortsatt mange med å fjerne is og snø fra bilvinduene. Forskrift om bruk av kjøretøy presiserer i sin paragraf 1.3: "Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn i alle retninger, derunder påse at snø, is, dugg eller noen form for gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende".

Skrap vinduene - du kan miste lappen!

Dugg

Det fins mange potensielle fuktkilder i en bil, ikke minst om vinteren. Pass derfor på å børste av deg snø før du setter deg inn i bilen, hold gulvmattene fri for vann og snø og oppbevar fuktige gjenstander i bagasjerommet.

Et annet godt tips er å holde ruta innvendig fri for fett og skitt. Slik får ikke dugget feste.

Slik blir du kvitt innvendig dugg i bilen

Husk dette i bilen

Skal du på langtur i helga, eller i løpet av vinteren, er det noen ting det er essensielt å ha i bilen. I alle fall dersom du skal bevege deg litt utenfor tettbebyggede strøk. Vi minner spesielt om ekstra varme klær og gjerne et teppe og noe mat, i fall du skulle bli stående i lengre tid ved fjelloverganger - eller det skulle skje at du får et uhell med bilen og må stoppe.

Dette bør du alltid ha liggende i bilen

Sjekk flytende væsker

Dette er et tips for å forebygge vintertrøbbel med bilen - det er med andre ord lovlig seint ute, men likevel ting å tenke på: Sjekk at frostvæske og motorolje er egnet for vinterbruk, og ikke minst: Sjekk at spylervæska tåler kulda. Det kan oppstå farlige situasjoner dersom du kjører på med spylervæske som kun tåler eksempelvis fem kuldegrader, når gradestokken viser 15 minusgrader - da kan resultatet bli en frontrute som raskt forvandler seg til et isdekket, ugjennomsiktig vindu.

Sjekk alt som flyter før vinteren kommer

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!