Slik tiner du frossen spylevæske

Frossen spylevæske på tanken? Slik tiner du den opp.

Varme er tingen for å få bukt med en frossen spylevæsketank. Du kan bruke for eksempel hårføneren, varmepistol eller varmtvann. Foto: Colourbox.com/Kristin Sørdal
Varme er tingen for å få bukt med en frossen spylevæsketank. Du kan bruke for eksempel hårføneren, varmepistol eller varmtvann. Foto: Colourbox.com/Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saltsørpe på veien og fryst spylevæske på tanken er ingen god kombinasjon, det vet alle som har prøvd det. Her er noen tips til hvordan du kan løse denne floken, uten at det går på bekostning av trafikksikkerheten.

Slik vasker du bilen i kulda

Kan bli dyrt

Det skal selvsagt ikke skje, men så skjer det likevel: Spylevæsken fryser på tanken.

Grunnen til det er selvsagt at du har spylevæske beregnet for varmere vær, en tabbe som ikke er spesielt hyggelig å gjøre.

I tillegg til at det selvsagt er veldig irriterende at spylevæsken er fryst og dermed ute av funksjon, kan den fryste spylevæsken også bli en kostbar affære:

– Den kan sprekke tanken og slanger – alt avhengig av hvor fleksible enhetene er. Vann som fryser utvider seg og hvis det ikke er plass til det vil isen sprenge i stykker enheten, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Automobil-Forbund (NAF) til DinSide.

Har du erfaring med frosset spylevæske eller andre frosne bilkomponenter? Del dine kunnskaper i debatten nedenfor.

Hårføner eller varmepistol

Engebretsen sier til DinSide at dersom spylervæska på tanken er frosset, må du regne med at slangene fra spylerbeholderen og spylerdysene også er frosset.

– Har du mulighet til å sette bilen inn i varm garasje eller varmt p-hus er det en løsning, sier Engebretsen.

Dersom du ikke har tilgang til varm garasje, må du gå kraftigere til verks:

– Å bruke hårføner er en mulighet. Å bruke varmepistol er også en variant, men da skal du være forsiktig da den utvikler en høy varme, hold den på god avstand slik at den ikke skader plastikk og lakk, sier Engebretsen.

Les også: Bruk spylevæske til vindusvasken

Varmtvann

Å bruke varmt vann er også en mulighet.

– Du kan starte med å helle varmt van på utsiden av tanken og se om det hjelper, hvis det hjelper slik at du ser at det begynner å tine i tanken kan du fortsette med å helle varmt vann i tanken. Hele tiden må du huske på at slanger og dyser fortsatt kan være frosset og du kan helle varmt vann på det også. Klarer du å tine ved hjelp av dette må du få ut alt av tanken. Enten ved hjelp av hevert, løsne tanken og helle ut eller bruke spylersystemet og spyle alt ut. Husk å ha på ny spylervæske som holder nok grader med en gang, forteller Engebretsen.

En annen utvei kan også være å demontere tanken og ta den med inn.

– Husk at den må ligge et sted hvor det tina vannet kan renne videre. Husk nok en gang at slanger og dyser fortsatt kan være frosset. Dette fungerer raskest, ifølge Engebretsen.

Det finnes også konsentrat av spylevæske som kan fylles på tanken, men dette er ikke noe NAF har testet, og de kan dermed ikke si hvor godt eller dårlig dette eventuelt fungerer.

– Jeg vil tro at det tar lang tid og ikke glem slanger og dyser med tanke på at det som tiner skal krype seg opp til dysene. Uansett er varme tingen her! sier Engebretsen.

Har du erfaring med frosset spylevæske eller andre frosne bilkomponenter? Del dine kunnskaper i debatten nedenfor.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!