Slik tar du vekk de sorte prikkene i lakken

Det er enkelt: Se videoen over, les artikkelen under - og kjøp produktene du trenger.

<b>SKUMLE PRIKKER:</b> Etter en tid i trafikken får bilene en ru overflate med masse synlig og usynlig forurensning. Dette bør bort før det skader lakken. Foto:  BJØRN-AAGE BREDAL
SKUMLE PRIKKER: Etter en tid i trafikken får bilene en ru overflate med masse synlig og usynlig forurensning. Dette bør bort før det skader lakken. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en typisk norsk vinter, med salting, snø og slaps, kombinert med piggdekk på veiene, er det ikke rart at deler av asfalten legger seg på bilen.

Her viser vi deg hvordan du fjerner de sorte prikkene før de blir rust.

Nupper

Sorte prikker og nupper i lakken, er i og for seg to adskilte problemer. Selv om de sorte prikkene, som er rester av asfalt (olje og tjære), lager nupper, vil du oppleve at det fortsatt er nupper i lakken etter du har fjernet dette.

Dette er gjerne rester av piggstøv og andre mekaniske partikler, som har «boret» seg fast i lakken din.

Du kan fjerne både tjærerester (de sorte prikkene) og piggstøv (nuppene) i en og samme operasjon, men det er ikke å anbefale.

VASK BORT: Bruk tjærefjerner for å få vekk det verste. Foto:  BJØRN-AAGE BREDAL
VASK BORT: Bruk tjærefjerner for å få vekk det verste. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL Vis mer


SLIK GJØR DU DET:

1. Vask bilen grundig. Se her for hvordan du gjør dette

2. Fjerne alt av tjære og asfaltrester med en tjærefjerner (som for eksempel Autoglyms «Tar Remover»). Dette gjør du under lista der den verste møkka befinner seg.

3. Hvis du ønsker, går du nå over hele bilen med Korrosol eller Iron-X, kjemikalier som er konstruert for å fjerne metall-partikler. NB! Du bør ha tilgang til en høytrykksspyler dersom du velger å bruke dette. Partikler av andre materialer enn metall blir ikke fjernet med kjemikaliene. Til det trenger du clay for å fjerne.

4. Til slutter fjerner du piggstøvet (nuppene) med en clay-klut. Gjør det under lista og kjenn etter at det blir glatt.

5. NÅ er bilen din klar til å poleres og vokses.

Når du gjør dette grunnarbeidet før du polerer bilen, vil du også oppleve at polish og voks får mye bedre feste, og dermed også vil vare lenger på bilen din.

Les også: Slik redder du håpløs lakk

CLAY: Clay finnes som leire og denne helt nye kluten. Den drar ut forurensninger av lakken. Foto:  BJØRN-AAGE BREDAL
CLAY: Clay finnes som leire og denne helt nye kluten. Den drar ut forurensninger av lakken. Foto: BJØRN-AAGE BREDAL Vis mer


Alt om bilpleie