<strong><strong>STOR OG DYR I DRIFT:</strong></strong> Det var gøy i mai, men spesielt russ bør passe på så ikke det kommer sure regninger til forfall i august. Foto: Karoline Brubæk
STOR OG DYR I DRIFT: Det var gøy i mai, men spesielt russ bør passe på så ikke det kommer sure regninger til forfall i august. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Slik slipper russ unna vektårsavgiften

Levér skiltene innen 30. juli.

Publisert
Sist oppdatert

En spesiell gruppe kjøretøyeiere bør være kjappe denne uken. De har nemlig særskilt stor interesse av, og mulighet til, å slippe unna tusenlapper i avgift.

For selv om russ gjerne bruker sekssifrede (og større) beløp på russebussene, så er det en ting som aldri forandrer seg: Regningene som kommer etter at doningen er parkert og festen over, er aldri morsomme å betale.

Vektårsavgift

– Ved å avskilte russebilen før 1. juli, unngår eierne av disse bilene at det fortsetter å komme krav om vektårsavgift. Dette årlige sommertipset kommer fra avdelingssjef Eirik Sannes ved avdeling for vektårsavgift og vrakpant i Tollvesenet.

For å avskilte, må kjøretøyets kjennemerker (skilt) leveres til en av Statens vegvesens trafikkstasjoner. Merk at de vanligvis ikke er åpne på lørdager, så du bør levere dem innen fredag 29. juni i år. Oversikt over trafikkstasjonene og åpningstider finner du her.

Tollvesenet kommer med rådet både av erfaring og egeninteresse. Etter at festen er over, spres russegjengen gjerne for alle vinder, og det er mye ekstraarbeid i å innkreve avgifter fra disse eierne. Dessuten er det ikke småpenger vi snakker om.

Om vektårsavgiften:

Vektårsavgift betales for kjøretøy med tillatt totalvekt på 7500 kilo og mer. Den skrives ut i to terminer årlig, for kjøretøy som er registrert påskiltet per 1. januar og 1. juli. Regningen forfaller til betaling 20. februar og 20. august, og sendes til registrert eier per 1. januar og 1. juli. Vektårsavgiften består av to komponenter; en vektgradert avgift og en miljødifferensiert avgift.

Kilde: Tollvesenet


Vektårsavgiften vil variere med blant annet vekt og utslipp, men beløper seg gjerne på flere tusen kroner i halvåret. En russebuss kan fort koste 3-4.000 kroner i terminen. Finn mer om avgiftssatsene hos Lovdata.

Les også: Derfor kan staten ta skyhøye purringer

Også andre bør merke datoen

Også russebileiere og andre bileiere av eldre velbrukte kjøretøy under 7.500 kilo bør merke seg datoen 30. juni. Leverer man bilen til vraking, kan man nemlig slippe halve årsavgiften. Enkelte russebiler er nok i slik forfatning at kondemnering er å foretrekke fremfor forsøk på videresalg.

Ved vraking får man også vrakpant. Vrakpanten har i flere år vært på 1.500 kroner, men ble fra i år økt til 2.000 kroner. Toppåret for vraking av bil var 1996, da vrakpanten midlertidig ble satt opp til 6.000 kroner.

Her er Tollvesenets oversikt over godkjente vrakplasser.

Slik kan bilen vrakes

Noen er fritatt

Selv om kjøretøyet er over 7,5 tonn, kan det være eier slipper vektårsavgiften. Fritatt er traktorer, kjøretøy registrert på anleggskjennemerker og veterankjøretøy (30 år og eldre). Det skal heller ikke betales vektårsavgift for bruk av prøvekjennemerker, ifølge Tollvesenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer