Å bytte hjul er noe alle bileiere må sørge for minst to ganger i året. Noen setter jobben bort, men kanskje er det like greit å gjøre arbeidet selv. Slik sparer du en liten slant penger, og får dessuten øvelse til den gangen punkteringen er et faktum og du står der langs veiskulderen uten mobildekning.
VINTERDEKK: Spar 50% ved dekkbytte, her er den landsomfattende pristesten 2008.
Obligatorisk
Å skifte hjul er altså noe alle bilførere bør kunne. For ikke å snakke om hvor godt det er å sette seg ned i sofaen etter en hard økt, alt ettersom hvor dreven du er, og vite at denne gangen klarte du det selv.
Slikt styrker selvfølelsen, men dersom du trenger ørlite hjelp på veien, bør du lese videre.
Utstyr

Å skifte hjul blir nemlig så meget enklere dersom man følger disse rådene. Men først og fremst må du skaffe det rette utstyret. Her er hva du trenger:
1. Jekk
2. Hjul
3. Hjulvinne
4. Lykt
5. Hansker
6. Klosser for å hindre at bilen triller
Plassering av bil
Så setter vi i gang. Det første du må gjøre er å plassere bilen på et trygt sted. Det må være flatt og håndbrekket må dras godt til. I tillegg bør du sørge for at bilen står i gir. Slik står bilen stille inntil du gir den beskjed om noe annet.
Jekk
Så er det tid for å finne frem jekken. Sørg for at jekkens anleggspunkt treffer bilens jekkpunkt. Et slikt skal du finne i nærheten av hvert hjul. For ytterligere veivisning, sjekk bilens instruksjonsbok. Det er viktig at jekken møter bilen på beregnet sted, ellers kan det gå galt med både bilen og deg.
Det er lurt å løsne litt på hjulboltene før bilen plasseres oppå jekken.
Jekk så opp bilen mens du passer på at det hele går stabilt for seg. Ikke stopp før det aktuelle hjulet så vidt svever over bakken. Sørg for å holde alle legemsdeler unna (potensielle) klempunkter.
Skru
Så langt, så vel. Nå skal hjulet av. Bruk hjulvinnen til å skru ut alle hjulboltene som du plasserer på et trygt sted. Jo lengre arm det er på vinna, jo lettere er det å løsne boltene. Sørg for å løsne toppbolten sist. Slik forholder hjulet seg mer stabilt mens du løsner de andre. På en bil med bakhjulsdrift vil forhjulene snurre hvis du ikke har en hjelper til å holde på bremsepedalen. Alternativt kan du jekke ned bilen slik at hjulet så vidt har kontakt med underlaget. Jekk bilen opp igjen før du løsner boltene helt.
Bytt hjul

Bytt så hjul. Hvis hjulene fortsatt sitter fast etter at boltene er løsnet har de rustet fast. Sett deg på baken og spark forsiktig med begge bena. Plasser boltene i hvert sitt hull. For sikkerhets skyld bør du vente med å stramme dem til skikkelig til jekken er fjernet og bilen igjen står trygt på moder jord. Stram boltene diagonalt (i kryss) slik at du ikke risikerer skader på boltene grunnet for høyt press på en side.
Husk etterstramming
Gjenta prosedyren på alle fire hjulene, i alle fall hvis du sesongbytter, og du er ferdig. Du bør imidlertid huske å etterstramme boltene etter noen mils kjøring da de kan forandre posisjon når ting begynner å bevege på seg. Løse bolter kan få alvorlige konsekvenser. Samtidig er det viktig å ikke overdrive strammingen, spesielt hvis du benytter motoriserte hjelpemidler. Dette kan svekke bolten.
Dersom du under arbeidet skulle oppdage at du mangler en bolt, kan du kjøre rolig og forsiktig til nærmeste merkeverksted og få kjøpt ny her. Med to eller flere bolter borte må du la bilen stå. Det er uansett greit å bytte bolter i blant da disse gjerne blir svakere over tid.
Lufttrykk
Husk også å kontrollere lufttrykket i dekkene du setter på. Oversikt over hvor høyt trykk din bil skal ha i dekkene finner du enten på baksiden av tanklokket, i døråpningen eller i instruksjonsboken. De fleste bensinstasjoner har også en oversikt over de vanligste biltypene.
Så vanskelig var det vel ikke?
Les også:
Her er vinterens beste dekk
Spar penger med riktig mengde luft i dekkene. Her finner du vårt minikurs om lufttrykk.
Ti feil du bør unngå ved bilkjøp.
Hva koster Norges billigste vinterdekk? Spar 50% ved dekkbytte, her er den landsomfattende pristesten 2008.
Artikkelen ble første gang publisert 31/10-2007 - lenker er oppdatert.
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.