INFO OM SJÅFØREN: Bilprodusenten Ford ønsker at deres biler skal hjelpe deg med å passe på helsa. Foto: Colourbox.com
INFO OM SJÅFØREN: Bilprodusenten Ford ønsker at deres biler skal hjelpe deg med å passe på helsa. Foto: Colourbox.comVis mer

Slik skal sjåførene føle seg trygge

Ford utvikler metoder for overvåking av egen helse.

Bilprodusentene prøver stadig å utvikle nytt utstyr som kan lokke til seg flere potensielle bilkjøpere. Dersom den amerikanske bilprodusenten Ford lykkes med sine nyvinninger, skal bilene deres kunne overvåke helsa til sjåførene - mens de kjører.

Denne teknologien skal redde fotgjengerne

Bruker trådløs komminikasjon

Lyser varsellampene på bilens display, forbinder vi dette med lite bensin i tanken eller et utladet batteri. I løpet av de nærmeste to årene satser derimot bilprodusenten på å gi deg informasjon om langt mer enn dette, ifølge Consumer Reports.

Gjennom Ford SYNC, som er bilenes informasjons- og underholdningssystem, ønsker nemlig Ford å opplyse sjåførene om deres helsetilstand.

Gary Strumolo jobber for Ford Research and Innovation, og påpeker overfor ABCNews at både setemassasje og parkeringsassistanse er tilgjengelig per i dag. Han mener at steget videre til at bilen gir deg relevant info om egen helse mens du kjører, er kort.

Dette MÅ du huske før 14. august

Skal varsle om lavt blodsukker

Ved bruk av blant annet trådløs teknologi tester bilprodusenten ut forskjellige muligheter for denne typen helseovervåking. Så langt er det folk med diabetes, astma eller allergier det utvikles systemer for.

Ford samarbeider blant annet med produsenten av måleapparater for blodsukker, Medtronic, om å utvikle et system som ved bruk av bluetooth tillater kontinuerlig overvåking av blodsukkernivået ditt. Skulle dette nivået bli for lavt, vil du få en advarsel om dette i bilens display.

Ford ser også på mulighetene for å gi sjåfører plaget av allergier oppdatert informasjon om pollennivåer i nærområdet, gjennom et samarbeid med den amerikanske pollenvarslingstjenesten Pollen.com.

Strumolo tror dette bare er starten på bilens rolle som din egen personlige helseassistent. Han spår at fremtidens biler vil kunne følge med på for eksempel sjåførens hjertefrekvens og andre stressindikatorer, og for eksempel kan sette på beroligende musikk ved behov for å stresse ned.

Dette MÅ du huske før 14. august