Slik skal du ikke laste tilhengeren

Er trafikkfarlig, og gir deg en saftig bot om du blir tatt.

Om du skulle lure ... dette er IKKE greit, og sjåføren ville sannsynligvis både fått bot og mistet førerkortet midlertidig. Foto: PRIVAT
Om du skulle lure ... dette er IKKE greit, og sjåføren ville sannsynligvis både fått bot og mistet førerkortet midlertidig. Foto: PRIVAT Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Riktig lasting og sikring av tilhenger er åpnebart ikke noe alle mestrer, skal vi tolke dette bildet som ble fotografert i trafikken på sørvestlandet.

Velger du å laste tilhengeren som den uforsiktige bilisten har gjort her, risikerer du ikke bare å skape farlige trafikksituasjoner for andre.

Du kan også få forelegg på flere tusen kroner og miste førerkortet midlertidig.

>> Kjøre trygt i vinter? Dette er de beste vinterdekkene

Kan gi alvorlige konsekvenser

Heldigvis er denne typen lasting av tilhengere ikke dagligdags, ifølge Utrykningspolitiet (UP) som kontrollerer bilister på norske veier.

– Her er det åpenbart at personen burde kjørt minst to turer.Tov Svalastog, politiinspektør i Utrykningspolitiet


– Det var litt av en transport! Dette er heldigvis ikke noe vi ser hver dag, sier Tov Svalastog, politiinspektør i UP til DinSide.

– Denne personen ville blitt stoppet, og hadde ikke fått lov til å kjøre videre. Her er det åpenbart at personen burde kjørt minst to turer for å frakte denne lasten, og burde sikret lasten bedre, sier Svalastog.

Skulle noen med en tilsvarende last som på bildet bli stoppet, vil personen bli anmeldt og få et forelegg på rundt 7.000 kroner. Ved veldig tung last, kan beløpet bli enda større.

– Men selv ved veldig lett last, som for eksempel ved frakt av isopor, kan man skape en trafikkfarlig situasjon ved dårlig sikring av lasten, understreker Svalastog, og legger til at denne sjåføren antakelig ville blitt fratatt førerkortet midlertidig hvis han hadde blitt stoppet.

Les også: De nye dekkene ble utslitt etter bare ett år!

Riktig sikring av last

Det er forskrift om bruk av kjøretøy som påpeker at tilhengerlast skal være godt sikret, og lastet slik at det man frakter ikke kan forskyve seg eller falle av tilhengeren under frakt.

Feillasting kan nemlig føre til langt alvorligere ting enn morsomme bilder tatt av andre sjåfører.

– Det har forekommet dødsulykker på grunn av tilhengere som har vært feil lastet. For eksempel hvis tilhengeren har vært for- eller baktung, og fått sleng i en sving, understreker Svalastog.

UP råder derfor alle bilister som skal kjøre med tilhenger om å sjekke følgende på forhånd:

  1. Bruk vegvesenets tilhengerkalkulator, og finn ut hva du har lov til å frakte med din førerkortklasse, og hvor mye din bil kan trekke. Denne fins blant annet som app.
  2. Ypperlig verktøy: Hvor tung tilhenger?

  3. Pass på at det du skal trekke ikke veier mer enn det som er tillatt, og kjør flere turer hvis nødvendig
  4. Husk jevn fordeling av lasten, slik at den ikke blir skjev, for- eller baktung.
  5. Sikre lasten godt, og bruk flere stropper slik at lasten ikke kan dette av eller forskyve seg.
  6. Regn med å komme i situasjoner der du må rygge med tilhengeren. Derfor er det lurt å øve seg på forhånd.

Les også: Svært mange av oss kløner med lasten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer