Sola steker og du kan ikke komme deg raskt nok ut på sjøen. Men er du like uheldig som over 200 andre, kan du ende med å måtte ta årene fatt.
Allerede frem til 1.Juni var det meldt 200 påhengsmotorer stjålet i Norge.
Forsikring for millioner
Ifølge If skadeforsikring ble det i fjor utbetalt 72,5 millioner kroner fra forsikringsselskapene som følge av stjålne båter og båtutstyr.
For selvom sikkerheten i båt er blitt skjerpet, er vi ikke nødvendigvis like våkne på hva om kan skje med båten når den står ubevoktet.
Økning i antall båttyverier
Tiltross for økt fokus på sikring og sikkerhet, viser en fersk rapport fra Politiet at det har vært en markant økning i antall båttyverier siden 2013. Rapporten tar for seg første tertial av året, og viser at det har vært en økning på hele 51,5% anmeldte båttyverier. Til sammenligning er det 30,4% færre anmeldte biltyverier i år.
Sjef for Oslo havnepoliti, Roar Isaksen, forteller at mye av utstyret oppdages på grenseovergangene, gjerne med sjåfører fra Baltikum.
-Det er organiserte kriminelle fra Øst-Europa, men vi finner også igjen mye her i Norge.
Spor båtens bevegelser
Isaksen forteller videre at det er mye en kan gjøre for å forebygge tyveri fra havna.
-ID merking, og CQR merking er helt klart noe en kan anbefale. Her får eier direkte beskjed om båten skulle være i bevegelse. ID merking og Securemark kan også virke avskrekkende da den er vanskelig å fjerne, samtidig som det gjør det enkelt å identifisere eier.
Sterk lås og overvåkning

I tillegg til de mer avanserte sikringene er det viktig å benytte seg av FG-godkjent lås på påhengsmotoren, samt å låse båten til brygga med en kraftig hengelås.
-Vi ser at det er en markant forskjell på de bevoktede havnene og de som ikke er det.
Høysesong for tyveriene som skjer er gjerne da båten er på vei ut i vannet, og når den tas opp igjen.
Da står den gjerne et par dager på land ubevoktet.
Yamaha øverst på ønskelisten
Motorer på 40 og 50 hestekrefter fra Yamaha står øverst på ønskelisten til tyvene.
I enkelte tilfeller har det blitt rapportert hendelser hvor det har blitt skåret store hull i akterspeilet på båten for å få fatt på motoren.
Les også: Alkoholkampanje vekker oppsikt
Ikke la verdisaker ligge igjen
Isaksen legger også til at det er viktig å plukke med seg eiendeler som er attraktive for tyver.
-GPS utstyr, kikkerter, datamaskiner og lignende kan være med på å avgjøre om tyvene går løs på nettopp din båt. Sørg for å ta med deg alt som er løst hjem.
Politiet oppfordrer publikum og båteiere til å notere seg registreringsnummeret til mistenkelige biler, samt ta bilde av mistenkelig adferd.
Les også: Smart svensk hengertilkobling
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.