Slik reduserer du forsikringspremien

Forsikringsselskapene er alltid ute etter å redusere sin risiko - også når det er snakk om båtforsikring. Hvis du forplikter deg til å gjennomføre tiltak som reduserer selskapenes risiko, er de som regel villige til å redusere din premie

Vi har samlet en liste med punkter som kan gi deg lavere forsikringspremie.

Bli totalkunde: Du bør samle alle dine forsikringer i ett selskap. Da oppnår du i de fleste selskaper status som "totalkunde" og får som regel relativt store rabatter. Hos Aktiv, Dial og Vesta har du ikke noe valg. Disse selskapene krever at du blir totalkunde før du får forsikret båten din.

Be om sommerforsikring: Flere selskaper tilbyr en egen sommerforsikring som gjelder fra april til oktober. Sommerforsikringer er billigere enn helårsforsikringer.

Øk egenandelen: De fleste selskaper tilbyr redusert premie hvis du godtar at egenandelen økes til for eksempel 5.000 kroner.

Ta båtførerprøven: De fleste selskaper tilbyr redusert premie eller egenadel hvis du har båtførerbevis.

Meld deg inn i en båtforening: Medlemmer i båtforeninger regnes tydeligvis som seriøse og gode kunder. Hos mange selskaper fører i hvert fall dette til premiereduksjon.

Kjøp lås: Kjøp og bruk en påhengsmotor-lås som er godkjent av Forsikringsselskapenes Godkjennelsenevnd (FG). Du kan oppnå ytterligere premiereduksjon hvis du i tillegg låser selve båten med FG-godkjent kjetting og lås.

Montér alarm: Montér en FG-godkjent alarm.

Montér peilesender: Flere selskaper selger og monterer såkalte peilesendere i båt. Peilesenderen øker sjansene for at du finner igjen båten hvis den skulle bli stjålet. Forsikringsselskapene er glade i peilesendere og vil som regel gi rabatt til eiere som monterer slike.

Kjøp VHF-radio: Enkelte selskaper gir rabatt til båter med VHF-radio.

Bruk bevoktet båtplass: Mange marinaer har sett seg nødt til å innføre vakthold. De fleste forsikringsselskaper tilbyr redusert premie hvis båten ligger i bevoktet havn.

Hold deg i Norge: De fleste selskaper tilbyr lavere premier for kunder som forplikter seg til å holde seg i Norge med båten sin.

Velg en liten motor: Forsikringsselskapene steiler hvis de får vite at båten din har mange hestekrefter og høy toppfart. Du vil kunne spare mange tusenlapper hvis du nøyer deg med en mindre motor.

Bruk dine foreldre: Noen av forsikringsselskaper er opptatt av din alder. Hvis du er svært ung, kan det være mye penger å spare på å sette forsikringen i en av dine foreldres navn.

Flytt ut av byen: Dette høres kanskje ut som et drastisk virkemiddel. Men hvis for eksempel foreldre dine bor utenfor byen, kan det være ekstra mye penger å spare på å sette forsikringen i deres navn.