Slik pakker du bilen riktig på vinterføre

Selv de minste gjenstandene kan være livsfarlige om farten er høy nok ved en bråstopp.

PAKK RIKTIG: Å pakke tunge og løse gjenstander nederst er den sikreste måten. Pass på at de ikke har mulighet til å fly rundt i bilen ved en eventuell bråstopp.  Foto: Colourbox
PAKK RIKTIG: Å pakke tunge og løse gjenstander nederst er den sikreste måten. Pass på at de ikke har mulighet til å fly rundt i bilen ved en eventuell bråstopp. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er klart for den deilige ferien, og mange setter enten kursen for hytta og fjellet eller skjærgården.

Uansett er det viktig å pakke bilen riktig, for å unngå unødvendige farlige situasjoner som kan oppstå når det stresses rundt i tett trafikk med dårlig flyt.

LES OGSÅ: Slik pakker du skiboksen riktig

En iPad kan ta livet av deg

Regnestykket har vært oppe før, og gjelder både deg selv om du ikke bruker belte, eller bagasjen du har pakket dårlig i bagasjerommet eller baksetet.

- Ved en ulykke eller bråbrems vil usikrede gjenstander bak eller oppå bilen kastes fremover og utgjøre en stor fare for deg selv og passasjerene. Mangelfull og dårlig sikring av last i bil førte til at skadeomfanget ble større i om lag 20 dødsulykker de siste fem årene forteller vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

LES OGSÅ: Du får 1.500 kroner i bot om du dropper belte i bussen

Det er viktig å huske at det fortsatt er vinter i fjellheimen, så om en tenker seg til kjøligere strøk er det viktig å huske at det kan være både kaldt og glatt på veiene.

NAF opplyser at de i fjor måtte assistere nødstilte biler hvert tredje minutt igjennom påsken.

En iPad på 0,6 kilo veier 18 kilo ved en bråstopp i 50 km i timen. Den kan derfor utgjøre en altfor stor risiko om den er usikret i baksetet.

- Det bør du tenke å når du slenger inn handleposen eller en bag i baksetet, fortsetter Gustavsen.

SIKRE HUNDEN: Husk at også hunden kan bli livsfarlig om den ikke er sikret godt ved en bråstopp.  Foto: NTB SCANPIX
SIKRE HUNDEN: Husk at også hunden kan bli livsfarlig om den ikke er sikret godt ved en bråstopp. Foto: NTB SCANPIX Vis mer


- iPader, laptoper og videoskjermer må enten fastmonteres, eller så bør man vente med å bruke dem til man er fremme. Vi vil ha alle trygt hjem forteller vegdirektøren.

LES OGSÅ: Slik sikrer du barna i bilen

Hva med husdyrene?

I tillegg til å sikre både barn, leketøy og bagasje er det også viktig å huske å sikre familiens kjæledyr også.

Da vi i fjor omtalte temaet, forklarte Tori Grytli i Trygg Trafikk at transportbur montert i bagasjerommet var den klart sikreste løsningen.

- Du bør montere transportburet så tett opp mot setene som mulig. Da sikrer du at buret ikke kommer i voldsom kraft gjennom bilen, samtidig som at du minsker trykket i sammenstøtet dyret får.

I tillegg er det viktig å huske at bilen kan bli glovarm over tid i solen, selv om vi fortsatt bare skriver mars.

LES OGSÅ: Slik pakker du i skiboksen og takboksen

 Nyttig tips fra Statens vegvesen: Last bilen riktig
  
-Store gjenstander skal plasseres i bagasjerommet eller sikres i en boks eller et bagasjenett. Oppbevar små gjenstander i hanskerommet eller under setet
-Legg de letteste gjenstandene øverst, men bare opp til nakkestøttene på baksetet. Tunge ting skal så lavt som mulig i bilen.
-Ikke oppbevar gjenstander på hattehyllen.
-Pass på at du ikke stabler bagasjen slik at sikten hindres.
-Fordel lasten fra side til side så godt det lar seg gjøre, og legg de tyngste gjenstandene nederst, i midten og så langt foran som mulig.
-Ved transport av lang og tung last kan du legge baksetet ned.
-Bruk innebygde kroker der det finnes for å hindre at tung last sklir inn i baksetet og ødelegger det. Bruk noe av tilbehør som gjør både lastingen og sikringen av lasten enklere, som stropper, beskyttelsesnett, lasteholdere, takstativer og takbokser.
-Skiboks gir ekstra plass, men egner seg best til lette gjenstander. En tung skiboks på taket endrer bilens kjøreegenskaper, spesielt i svinger. Følg instruksjonsheftets anvisninger om maksimal last (vanligvis 40-90 kg).


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer