Slik overlever du

Vinterferiehjelpen er på vei - slik løser du glatte situasjoner.

Få en problemfri vinterferie Foto: Mateusz Stachowski
Få en problemfri vinterferie Foto: Mateusz StachowskiVis mer

Vi viser deg noen av de viktigste hjelpemidlene du kan ha, og forhåndsreglene du kan ta, for å takle de turbulente veisituasjonene mange av oss har i vente denne ferien. For trodde du det var vanskelig føre og mye snø hjemme? Bare vent til du kommer på fjellet!

DinSide Motor gir det her noen smarte tips for vinterveiene. Så slipper du kanskje de største katastrofene i år. Om ikke annet er du utrustet til å takle dem.

Vi driter oss ut hvert år ...

Men aller først: har du ikke allerede gjort det, er du nødt til å skifte til vinterdekk så fort som mulig. If forsikring meldte i høst at et økende antall bilkjørere kjører med sommerdekk om vinteren, noe som fører til flere alvorlige kollisjoner på vinterveiene.

Gikk du i glattfella?

Dekkene kan vaskes med spray fra butikken, eller du kan lage det hjemme ved hjelp av Zalo, lunkent vann og en sprayflaske. Foto: autocare.no
Dekkene kan vaskes med spray fra butikken, eller du kan lage det hjemme ved hjelp av Zalo, lunkent vann og en sprayflaske. Foto: autocare.no Vis mer
Bilklisteret er lett å få tak i, og tar liten plass i bilen. Foto: autocare.no
Bilklisteret er lett å få tak i, og tar liten plass i bilen. Foto: autocare.no Vis merUnngå møkkete dekk

En feil som mange gjør, er at de setter på de gamle, møkkete vinterdekkene, når de skifter dekk for vintersesongen. De samme dekkene som ble brukt forrige vinter og som er fulle av småsteiner, salt og møkk fra isete og slapsete veier.

Noe av det viktigste du kan gjøre for å få et så godt som mulig veigrep med de gamle vinterdekkene, er å vaske dem godt. Deretter bør du fortsette å vaske dem ofte, for å beholde det gode veigrepet.

Den enkleste måten du kan gjøre dette på er å kjøpe renseveske på nærmeste bensinstasjon. Denne sprayer du på hjulene, lar det virke i noen minutter, og vips så forsvinner all guffen fra fjorsesongen.

Her er vinterens beste dekk - og de beste prisene

I følge Aftenposten.no kan du også lage en hjemmlaget renseveske av Zalo og lunkent vann. Det skal visstnok bare være å spraye det på dekkene for å få bort møkka. Årsaken er at Zalo har fettoppløsende effekt, noe som tar knekken på den møkk- og fetthinnen som dannet seg rundt dekkene i løpet av en vintersesong. DinSide har ikke testet denne resepten selv.

Gjør som skiløperne

La dekkene klistre seg til veien! Ja, for det går an å smøre klister på bildekkene også. Skal man opp bratte og isglatte bakker på vei til hytta, eller har det regnet over natten slik at den bratte bakken i nabolaget har blitt helt uoppnåelig, finnes det en flott ting som heter klister på boks.

Klisteret finnes i sprayform, og kan kjøpes hos bilrekvisita-forhandlere eller på bensinstasjoner. Prisen er i underkant av en hundrelapp.

Dra frem sokkene

Ikke bare kan du smøre klister på bildekkene, men du kan også bekle dem med noen lekre bilsokker. Dog bør dekkene da være klisterfrie.

Auto-sokk er en norsk oppfinnelse, og er et enklere alternativ enn hurtigkjetting (som omtales under). Sokkene er ikke like effektive som kjettingene, men mye enklere å ta på og mye mer behagelig å kjøre med. Dessuten er de svært så effektive på glatt underlag, og har du eldre dekk vil du definitivt ha stor glede av disse. Sokkene selges på bensinstasjoner og bilrekvisita, og tar liten plass i bagasjerommet.

Les også: Kom deg frem med snøsokker

Denne hurtigkjettingen er en av de aller billigste på markedet og koster 189 kroner for en topakning. Foto: Biltema
Denne hurtigkjettingen er en av de aller billigste på markedet og koster 189 kroner for en topakning. Foto: Biltema Vis mer


Hurtig(?)kjetting

Er det derimot så glatt at ingen av rådene ovenfor hjelper, eller har du gravd hjulet ned i snøen så det bare står og spinner, kan hurtigkjetting være en løsning.

Hurtigkjetting er med andre ord løsningen for de som ikke ser frem mot glatte utfordringer på hverdagsbasis, men heller for de som liker å ha en ekstra sikkerhet i bagasjen dersom føret mot all formodning slår seg skikkelig vrang.

Kjettingene kan være tunge å få på ved første forsøk, men heldigvis gjør øvelse mester. Prisene rangerer mellom ca. 200 kroner til flere tusen kroner. De billigste finner du på Biltema, Bilextra og Torshov Bilrekvisita, der du må ut med mellom to- og trehundre kroner for et par nødkjettinger.

Men vær forsiktig. Kjettingen kan nemlig ødelegge felger og skjermbuer dersom du ikke forsikrer deg om at de kjettingene du kjøper er riktig for din bil.

Les også: DinSides test av hurtigkjetting

Med dette ønsker vi deg lykke til på vinterveiene!

Og for den som har råd, finnes alltid selveste Kong Vinter.

Kilder: amotor.no, aftenposten.no, autocare.no