Slik kjører du gjerrig i sommer

Her er tipsene for hvordan du kan spare dyre dråper på bilferien.

<B>RULLER LETTERE: </B>Velger du dekk med lav rullemotstand, kan du spare 6 liter pr. 100 mil. Foto: PANTHERMEDIA
RULLER LETTERE: Velger du dekk med lav rullemotstand, kan du spare 6 liter pr. 100 mil. Foto: PANTHERMEDIAVis mer

Ifølge en ny undersøkselse - Goodyear Tire Barometer 2014 - er nordiske dekkjøpere blitt mer miljøbevisste når de skal velge dekk til bilen. Og med dekk som har lav rullemotstand, kan det være en god del å spare på drivstoffutgiftene.

Alle kan kutte ned på drivstofforbruket bare du er oppmerksom på det. Biltype, kjørestil og dekkvalg er avgjørende for hvor mye drivstoff som brukes.

LES OGSÅ: Dette betyr tallene på dekkene dine

EU-MERKING: Den nye dekkmerkingen kan fortelle deg mye om dekkets egenskaper. Foto: Goodyear
EU-MERKING: Den nye dekkmerkingen kan fortelle deg mye om dekkets egenskaper. Foto: Goodyear Vis merI slutten av 2012 innførte EU en ny dekkmerking for å veilede forbrukeren
ved dekkjøp. Etiketten rangerer disse kriteriene: Ekstern støy, våtegenskaper og drivstoffeffektivitet.

- De fleste vet at kjørestil og hastighet påvirker drivstofforbruket, men det er fortsatt mange som ikke vet nøyaktig hvor mye dekket utgjør. Drivstoffeffektive dekk er viktig, og samtidig må du sikre at du har riktig lufttrykk. Det øker også dekkets levetid, sier nordisk markedssjef Linda Brandelius i Goodyear Dunlop.

LES OGSÅ: Dekk går også ut på dato

6 øko-tips

Her er noen enkle og nyttige tips for en drivstoffgjerrig sommer:

Bruker du flere av tipsene sammen, vil det vil gi en klar reduksjon i forbruket per kjørte mil.

1. Ikke kjør for fort

Dette er en av de enkleste og mest effektive måtene å spare drivstoff. Høyere hastigheter vil øke forbruket betydelig. Hold en konstant hastighet og følg fartsgrensene.

2. Tenk på kjørestilen

Kjører du aggressivt med mye gass og brå bremsing, kan du bruke opptil 20 prosent mer drivstoff. Unngå dette ved å akselerere gradvis, ha jevn flyt og planlegg kjøringen ved å se langt fram.

3. Bruk høyest mulig gir

Biler er laget for å starte med lavest mulig gir, da disse er de mest kraftig. Men ligger du for lenge på lavt gir, øker du samtidig forbruket. Prøv alltid å kjøre med et høyere gir når du har muligheten. Og hopp gjerne direkte fra 2. til 4. gir.

4. Fjern unødvendig last

En tungt lastet bil krever mer energi å flytte, noe som fører til høyere
forbruk. For hver ekstra 50 kilo, vil dette øke drivstofforbruket med 1-2
prosent. Vurder alltid hva du trenger å ha i bilen og tøm den for alle unødvendig
belastning.

5. Ha riktig lufttrykk

For lite luft gir høyere rullemotstand, noe som til slutt fører til høyere
forbruk. Derfor: Sjekk dekktrykket regelmessig. Ved å ha riktig lufttrykk i dekkene til enhver tid, kan du spare opptil 5 prosent drivstoff.

6. Sjekk EU-merkingen

Dekk med lav rullemotstand krever mindre drivstoff. Hvis dekkene du kjører med har fått en A-rating i stedet for G-rating, kan du spare mer enn 6 liter drivstoff pr. 1000 km. Med en økonomisk kjørestil kan du redusere drivstofforbruket med 4-10 prosent (eller mer!). Det betyr at du kan spare 500-1500 kroner eller mer hvert år.

Nordisk undersøkelse

Goodyear Tire Barometer 2014 viser at bilister i alle nordiske land
er blitt mer miljøbevisste når de skal velge nye dek. Men det er store forskjeller i hva befolkningen vektlegger. Svenskene er mest opptatt av drivstoffeffektivitet, mens vi nordmenn ønsker best mulig egenskaper på våt vei.

Slik kjører du gjerrig i sommer


LES OGSÅ: EU-merkingen kan gi deg mange svar