Kjæledyr etterlatt i bil

Slik kan du straffes

Du kan komme til å måtte betale mer enn bare bøter for å glemme hunden i bilen - men husk at det er verre for den enn for deg.

VARMT: Dagbladets reporter Emilie Rydning skulle teste hvor varmt det kan bli i en bil som sitter i solen. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

Etter en periode med litt mer moderate sommertemperaturer, er det de neste dagene meldt temperaturer på godt over 20 grader flere steder i landet vårt. Sterk sommervarme kan fort bli en prøvelse for både mennesker og våre firbente venner.

Det trenger imidlertid ikke bli utrolig varmt utendørs, før det blir ekstremt varmt inni en parkert bil. For et kjæledyr etterlatt i et lufttett kjøretøy kan temperaturen stige oppsiktsvekkende raskt. Hvert år utsettes hunder etterlatt i biler for overoppheting, noe som fører til store lidelser og i verste fall død.

- Hunder og andre kjæledyr som blir etterlatt i en bil uten ventilasjon når temperaturen er høy, vil i løpet av ganske kort tid stå i fare for å bli overopphetet. Situasjonen vil dermed raskt bli i strid med dyrevelferdsloven, forteller fungerende seksjonssjef Bjørnar Stavenes i Mattilsynet til Dinside.

Utvikling av varme i tett bil

TID TEMPERATUR UTE SKYGGE/SOL TEMPERATUR I BIL
08.3014°CSkygge19°C
09.3018°CSkygge38°C
10.3020°CBlandet47°C
11.3020°CSol58°C
12.0023°CSol62°C
13.3022°CSol85°C

Tabellforklaring: Her ser du hvor fort det kan utvikle seg til en alvorlig situasjon, om for eksempel hunden blir etterlatt i en parkert bil på en ikke alt for varm sommerdag. Tidsforløp og temperatur vil varierer med værforhold, hvor bilen står plassert, hvilken farge bilen har og så videre. Kilder: Mattilsynet, The Animal Protection Institute og www.hittadjur.se

Slik kan du straffes

Med denne kunnskapen i bakhodet kan det være greit å tenke over om det faktisk er nødvendig å ta med hunden i bilen, om du bare skal ut en snartur. Oftest er det bedre for den å være hjemme, enn i en gloheit bil.

Stavenes viser til paragrafene 3, 14 og 23, hvor det tydelig kommer fram at dyr skal behandles godt og vernes mot fare for unødvendige påkjenninger. De skal ikke etterlates i hjelpeløs tilstand og sikres et trygt og godt levemiljø.

Folk som etterlater dyr i varme biler kan bli ilagt et overtredelses-gebyr på minst 4.688 kroner av Mattilsynet. Alvorlige saker anmeldes og kan føre til ytterligere straff.

- Folk som etterlater dyr i varme biler risikerer straff, bekrefter seksjonslederen videre.

Og dette skjer stadig vekk. Nylig ble for eksempel en hundeeier i Askim anmeldt av politiet på grunn av at vedkommende etterlot kjæledyret sitt i en altfor varm bil.

Vurder å bryte deg inn

Dersom du ser en hund som sitter innesperret i varm bil, må du forsøke å lokalisere bilens eier. Dette kan du for eksempel gjøre via å sende en tekstmelding til Statens vegvesen registreringsnummer-tjeneste.

Får du ikke tak i bileieren, må du kontakte politiet på telefon 02800 eller Mattilsynet (tlf: 224 00 000).

Dersom dyret lider og du verken oppnår kontakt med eier, politi eller Mattilsynet, kan du i ytterste fall ta deg inn i bilen for å hjelpe ut dyret. Da må du imidlertid være overbevist om at dyret lider, og du må være forberedt på å forklare deg for politiet om hvorfor innbruddet var nødvendig.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!