<b>BRUKTBILKJØP:</b> Det er ikke gull, alt som glitrer. Gjør du hjemmeleksa skikkelig, er du litt bedre rustet til å styre unna de verste bomkjøpene. Foto: Finn.no
BRUKTBILKJØP: Det er ikke gull, alt som glitrer. Gjør du hjemmeleksa skikkelig, er du litt bedre rustet til å styre unna de verste bomkjøpene. Foto: Finn.noVis mer

Slik gjør du et trygt bruktbilkjøp

Gjør hjemmeleksa skikkelig.

Det er i skrivende stund 66.554 biler til salgs på Finn.no. Alle disse bilene er neppe gull. Ifølge Forbrukerrådet er bilkjøp på topp blant klagesakene.

Det er far i huset som bestemmer hvilken bil familien skal kjøpe

Det kan selvsagt være vanskelig å plukke ut de beste bilkjøpene fra godstolen hjemme, men en god del kan - og bør - du faktisk etterstrebe å undersøke før du vurderer å reise for å ta bilen i nærmere øyesyn.

Har du gjort et bruktbiljøp du angrer på, hvor du ser i ettertid at du skulle gjort ting anderledes? Tips oss gjerne!

Ti feil du bør unngå ved bilkjøp

Det er kanskje ikke like enkelt å vite nøyaktig hva det er du skal se etter på en bil, når du vurderer å kjøpe bruktbil. De fleste greier vel å se etter om den har fire hjul og hele vindusruter, men det er mye som kan skjule seg både på taket og under panseret. Vi har laget en videoguide til hva du skal se etter på en bil, når du skal kjøpe brukt. Denne videoguiden vil du snart få se her på DinSide Motor.

Men over til det du faktisk kan gjøre før du kommer så langt som til å undersøke bilen. Det er faktisk en god del papirarbeide du kan - og bør - gjøre i forkant av den rent fysiske gjennomgangen av bilen:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk heftelser!

Dersom man tar opp lån på en bil, motorsykkel eller annen form for motorvogn, eller man bruker bilen som sikkerhet for et annet lån, vil det bli tinglyst en heftelse på bilen. Heftelsen registreres i de offentlige registrene i Brønnøysund, og føres på bilens registreringsnummer. Heftelsen følger bilen - ikke eieren - så pass deg for andres gjeld!

- Mange har opplevd å kjøpe gjeld. Det er liten hjelp om selger har gitt feil opplysninger, når namsfogden tar bilen din, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Du kan sjekke heftelser gratis her hos DinSide. Du kan også sjekke heftelser ved å sende en tekstmelding til Brønnøysundregistrene: Skriv REGNR, mellomrom, kjøretøyets registreringsnummer og send meldingen til 2121.

Hvem er rett eier?

Brønnøysundregisteret sier ikke noe om hvem som er bilens eier, men det er viktig å sjekke dette også. Du ønsker ikke å komme i trøbbel fordi du kjøper bil av en som egentlig ikke er bilens eier.

Ved å sende REGNR, registreringsnummer, til 2282 vil du etter kort tid få opplysninger om ønsket kjøretøy. SMS-tjenesten forteller om kjennemerke, bilmerke, navn på eier og bostedskommune for eier, når kjøyretøyet sist ble godkjent og når frist for neste gang det skal inn til periodisk kjøretøyskontroll, eventuell skyldig årsavgift og omregistreringsavgift.

Er selger privatperson eller forhandler?

Det er viktig at du vet hvem du kjøper av, og hvilke rettigheter dette gir deg. Du kan kanskje prute mer på en bruktbil kjøpt av en privatperson, men du skal vite at du ikke har de samme rettighetene i forhold til en eventuell reklamasjon, dersom du kjøper fra en privatperson sammenlignet med å handle fra en forhandler.

- Det er forbrukerkjøpsloven som gjelder hvis du kjøper av forhandler, og kjøpsloven som gjelder hvis du kjøper av en annen privatperson. Kjøpsloven gir begrensete rettigheter i forhold til forbrukerkjøpsloven, slik at du må passe bedre på når du kjøper av privatperson. Sjekk bilen grundig, råder Mathieu Veulemans i Forbruker Europa.

Ifølge Forbrukerrådet er det ikke angrerett mellom private. En avgjørelse fra Høyesterett sier også at når det gjelder bilkjøp, må man se på netthandel som annonsering, slik at forbrukeren ikke kan vise til angrerettloven, selv om selger er profesjonell.

Dersom du vet hva du skal undersøke ved bruktbilen, er det jo greit, men om ikke kan du få tatt en kjøpstest hos NAF, eller be om selger kan få tatt en salgstest.

En salgs- eller kjøpstest koster 2.390 kroner for ikke-medlemmer og 1.990 kroner for NAF-medlemmer.

Mistenkelig kilometerstand?

Finner du en bil som eksempelvis er sju år gammel, men som i salgsannonsen oppgis å kun ha kjørt 10.000 kilometer? Ved første øyekast kan dette virke som en noe mistenkelig lav kilometerstand.

Du kan gjøre litt hjemmelekse på dette før du reiser ut for å ta bilen i nærmere øyesyn: Ring Statens vegvesen og sjekk hva som er registrert som kilometerstand ved siste EU-kontroll. Dersom du på forhånd får opplysninger fra bileier om hvor servicene er gjort, kan du også ringe verkstedene og etterkontrollere den kilometerstanden som er oppgitt i serviceheftet.

Skriv kontrakt!

Sjokkerende nok er det hele 1 av 3 som kjøper bil uten å skrive kontrakt, og mange av klagene til Forbrukerrådet oppstår som følge av en dårlig kontrakt. Kjøper og selger blir uenig om hva som er avtalt.

- En undersøkelse gjort av Forbrukerrådet viser at kun to av tre bruker kontrakt når de kjøper bil. Det er altfor dårlig, sier fungerende leder Mathieu Veulemans ved Forbruker Europa.

Med en skriftlig avtale er det lettere å bevise hva som er avtalt. Du kan laste ned gratis kjøpekontrakt for bruktbil her, hos DinSide. Forbrukerrådet har også en kontrakt, denne finner du på Forbrukerrådets nettside.