Slik forlenger du dekkenes levetid

Er du av dem som kaster vinterdekkene i garasjen, slenger på de morkne sommerdekkene og anser deg som ferdig med vårens dekkskift? Du er helt sikkert ikke alene. Men husk at det både er penger å spare - og sikkerhet å hente - på å sette av litt lenger tid i år.

BYTT OM: Hvis det ene hjulparet er mer slitt enn det andre, kan du bytte om rekkefølgen. På den måten kan du øke dekkenes levetid med inntil 20 prosent.
BYTT OM: Hvis det ene hjulparet er mer slitt enn det andre, kan du bytte om rekkefølgen. På den måten kan du øke dekkenes levetid med inntil 20 prosent. Vis mer

Slik forlenger du dekkenes levetid

  1. Vedlikehold og oppbevaring

Har du noen gang tenkt over at dekkene dine er den eneste kontaktflaten mellom bilen din og vegen? Og at det er dekkene dine som stanser bilen når du må bråbremse? Dekkene er bilens sko og har svært stor betydning for din og andres sikkerhet når du er ute og kjører.

Piggdekk av innen 1. mai

Fristen for å skru av piggdekkene er den første mandagen etter påske, som i år faller på 1. mai. Men det kan være lurt å ta en titt på sommerdekkene allerede nå. Da slipper du å finne ut at du trenger nye dekk mandag 1. mai. Da er nemlig alle butikker stengt.

Dekkmønster

Det du først og fremst bør kontrollere, er dekkets mønsterdybde. Loven krever at mønsteret på sommerdekk skal være minimum 1,6 millimeter dypt på det mest slitte punktet. Ekspertene vi har snakket med, er imidlertid enige om at et dekk med 1,6 millimeter dybde har svært lite igjen av sine opprinnelige egenskaper. Blant annet vil et så grunt mønster øke faren for vannplaning i høy hastighet. Ekspertene anbefaler derfor at du vurderer å skifte sommerdekk allerede når mønsterdybden er nede i tre millimeter. Vinterdekk bør du skifte enda tidligere.

Gummikvalitet

Men selv om sommerdekkene dine ser fine ut og har mange millimeter igjen, er det ikke sikkert at dekket lenger har gode egenskaper. Gummidekk utsettes nemlig for herding, som gjør dem hardere og hardere. Denne prosessen ødelegger sakte, men sikkert dekkets egenskaper. Hvis dekket er mer enn seks år gammelt, bør du derfor be en ekspert om å bedømme dekkets tilstand før du tar det i bruk. Hvis dekket er eldre enn ti år, er det høyst sannsynlig modent for å skiftes ut.

Forutsetningen for disse tallene er at dekkene blir oppbevart og vedlikeholdt på best mulig måte. Lemper du dem rett inn i garasjen etter sesongslutt uten å gjøre noe med dem, kan du ikke regne med lengre levetid enn høyst fem år.

Felger

Du bør også kontrollere felgenes tilstand. Overflaterust kan fjernes, men hvis rusten har trengt inn i felgene, bør du vurdere å investere i nye. I tillegg bør du kontrollere at felgene er frie for bulker og andre skader. Det er spesielt viktig at kantene som holder dekket fast på felgen, er skadefrie. Bulker på felgkanten kan nemlig føre til luftlekkasjer, noe som i sin tur kan gi bilen farlige kjøreegenskaper.

Bytt om rekkefølgen

SJELDEN MULIGHET: Når du skifter dekk har du en sjelden mulighet til å rengjøre hjulhusene og kontrollere støtdempere og fjærer.
SJELDEN MULIGHET: Når du skifter dekk har du en sjelden mulighet til å rengjøre hjulhusene og kontrollere støtdempere og fjærer. Vis mer

Er dine fordekk mer slitt enn bakdekkene? Da er bilen din sannsynligvis forhjulsdrevet. Det er nemlig slik at dekkene på drivhjulene blir utsatt for størst slitasje. Dette problemet er imidlertid ikke noen katastrofe. Du kan nemlig bytte om for- og bakdekkene. På denne måten kan du forlenge dekkenes levetid med inntil 20 prosent.

Husk imidlertid at du skifter høyre fordekk med høyre bakdekk og omvendt. Det er nemlig viktig at dekkene beholder samme rulleretning som de hadde sist gang de satt på bilen. Dette fordi både knaster, lameller og dekkstruktur tilpasser seg rulleretningen. Hvis du snur rulleretningen, vil dekkets rullemotstand øke, noe som i sin tur vil redusere dekkenes levetid og gi økt bensinforbruk.

Lufttrykk

Nå er det tid for å sjekke lufttrykket. Det korrekte lufttrykket vil du som regel finne i bilens instruksjonsbok. Har du mistet håndboken, kan du hente tallene hos importøren eller en merkeforhandler. Mange kommer imidlertid opp i et dilemma når de skal fylle luft. Håndboken oppgir nemlig to forskjellige verdier - et alternativ for fullastet bil og et annet for lett bil. De aller færreste tar seg tid til å justere lufttrykket avhengig av hvor tungt de har lastet bilen. Våre eksperter anbefaler derfor at du tar utgangspunkt i verdiene for lett bil, og fyller på litt ekstra.

Vedlikehold og oppbevaring

Nå er du endelig ferdig med vårens dekkskift. Eller er du egentlig det? Nei, ikke hvis du ønsker å forlenge vinterdekkenes levetid. Hvordan du vedlikeholder og oppbevarer vinterdekkene kan du lese mer om her.

Fant du ut at sommerdekkene var modne for utskifting. DinSide har undersøkt hvor du finner de billigste sommerdekkene. Artikkelen finner du her.

Relaterte artikler:
Bildoktoren -- spørsmål om dekk

Dekkmerking: Når bokstavene faller på plass

Like dekk leker best

Når dekket ikke bare er sort

Smertefritt dekkskifte

Sparetips: De tørste dekkene

Vårforberedelser