Slik får du ned prisen på bilforsikringen

Bosted, valg av bil og egenandel spiller inn.

<b>LAVERE PRIS:</b> Blant annet hvor høy  egenandel du velger, har påvirkning på forsikringsprisen. Foto: COLOURBOX.COM
LAVERE PRIS: Blant annet hvor høy egenandel du velger, har påvirkning på forsikringsprisen. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide har tidligere slått fast at priser på bilforsikring kan variere relativt mye fra et selskap til et annet.

LES OGSÅ:

Men det er ikke bare hvilket selskap du velger som avgjør prisen på forsikringen. Alt fra valg av bil og egenandel til hvor du bor, er viktige faktorer som påvirker prisen på bilforsikringen.

Husk og at små uhell kan koste deg dyrt, for eksempel om du søler kaffe i bilen.

By dyrere enn bygd

At unge sjåfører må betale mer for bilforsikringen er en kjent sak. Ifølge forsikringsselskapet Frende har du 30 prosent høyere sjanse for bilskade enn øvrige sjåfører hvis du er under 24 år. Derfor må du betale høyere pris for forsikringen enn andre kunder.

Også bosted har stor innvirkning på prisen på bilforsikringen, og generelt er det dyrere å forsikre bilen om du bor i en by enn på landet.

- Hvis du bor et sted med høy biltetthet, hvor det i tillegg er glatt vinterstid, er bilforsikringen som regel dyrere fordi det er større ulykkesrisiko, forteller Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig i Frende til DinSide.

Av nettopp denne årsaken er Oslo dyrere enn vestlandsbyene, ifølge Frende.

Motorstørrelsen teller

Egen alder er det vanskelig å få gjort noe med, det samme gjelder til en viss grad bosted. Men det er andre faktorer som kan få ned prisen på bilforsikringen, for eksempel å velge en bil med liten motor.

- Generelt sett er det motorstørrelsen som er den styrende faktor for forsikringspremien når du kjøper bil, sier Tofterå Slettemoen.

Samtidig er det viktig å tenke på hva slags bruk man kjøper bil for. Skal man for eksempel kjøre mye med tilhenger, eller tungt lastet bil, er det ikke fullt så smart å velge en bil med veldig liten motor - selv om det gir lavere pris på forsikringen.

Egenandel opp, kjørelengde ned

En relativt enkel måte å få ned forsikringsprisen på, er å justere opp egenandelen.

- Høy egenandel gir lavere premie, påpeker Tofterå Slettemoen i Frende.

Også den årlige kjørelengden påvirker prisen, nettopp fordi jo lengre du kjører, jo større er ulykkesrisikoen og jo høyere blir premien.

Men slett ikke alle kjører så langt som de har oppgitt til forsikringsselskapet. Gjelder dette deg, bør du justere ned kjørelengden på forsikringen, som vil kunne gi deg en reduksjon i prisen.

Flere faktorer som påvirker bilforsikringsprisen:

  • Sikkerhetsutstyr som blant annet FG-godkjent alarm, startsperre og airbag gir vanligvis rabatter på hele eller deler av forsikringspremien.
  • Bilmerke, modell og årgang: Det koster mer å forsikre en ny, dyr bil enn en gammel.
  • Skal du forsikre en gammel bil anbefales delkaskoforsikring, som koster mindre enn en kaskoforsikring.

    Les mer om bilforsikring på DinSide.