Slik får du bedre sikt

Vask frontlyktene jevnlig, og pass på at de er stilt inn riktig.

<b>RIPER ØDELEGGER SIKTEN:</b> Små riper gjør store forskjeller for sikten og kan bidra til å blende møtende trafikk. Foto: MAGNUS G. ARNKVÆRN
RIPER ØDELEGGER SIKTEN: Små riper gjør store forskjeller for sikten og kan bidra til å blende møtende trafikk. Foto: MAGNUS G. ARNKVÆRN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om bilen din ikke akkurat har rullet ut av fabrikken, kan det være smart å ta en titt på lyktene nå som mørket for alvor har festet sitt grep.

Eldre biler og deres lykter har ofte en tendens til å falme, fordi UV-strålene fra pæren er med på å gulne glasset i lyktene.

Det er vanskelig å se noen forandring over lang tid, men tar du deg 20 minutter til en rask forbedring er det enkelt å se hvor mye de minuttene er verdt.

Samtidig kommer mange nye biler med lyktspyler som ekstrautstyr - har ikke din bil lyktspyler, gjelder det å vaske dem jevnlig.

LES OGSÅ: Livsviktig lys i høstmørket

Fra badet til garasjen

Du trenger ikke bruke mange kronene for å få bedre lys fra frontlyktene. Tannpasta kan raskt være en god løsning på problemet.

- Hvis du for eksempel pusser lyktene med tannpasta så vil det gi deg bedre lysforhold, fortalte Anne Stine Eger Mollestad ved DNB Skadeforsikring når vi tidligere omtalte problemet.

POLER MED TANNKREM: Å polere de gamle lyktene med tannkrem vil hjelpe til med å jevne ut små riper.  Foto: BERIT B. NJARGA
POLER MED TANNKREM: Å polere de gamle lyktene med tannkrem vil hjelpe til med å jevne ut små riper. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Tannpasta inneholder nemlig et fint slipemiddel, som vil kunne gi en positiv virkning på hovedlyktglassene, og da spesielt plastglass.

Små riper utgjør stor forskjell

Da vi tidligere i år besøkte Phillips labratorier i Aachen forklarte Dr. Lukas Kuepper hvor viktig det er at lysene er stilt riktig.

- Dagens frontlykter er designet for å sende lyset i kontrollerte retninger. Strålene reflekteres i speil montert bak pæren, og reflekteres derfra ut på veien.

- Er det da riper i lykten vil lyset reflekteres til feil punkter i veibanen foran deg, i tillegg vil du også miste en del lys på veien.

LES OGSÅ: Å slurve med lyset kan bli dyrt

Oppsøk godkjent verksted

Føler du at lyset virkelig har falmet eller at det står feil etter at du har skiftet pære, bør du oppsøke et verksted som kan hjelpe deg med innstillingene.

- Det er vanskelig å utføre en grundig test hjemme, men blir du blinket på langs veien er det trolig lysene det er noe galt med, fortsetter Kuepper.

Er pæren stilt bare noen millimeter feil kan det utgjøre flere titalls meter med sikt, i tillegg kan du blende møtende trafikk.