<b>SJEKK VOGNKORTET:</b> Før du legger ut på tur med bil og henger er det viktig at vognkortene sjekkes.  Foto: Samfoto
SJEKK VOGNKORTET: Før du legger ut på tur med bil og henger er det viktig at vognkortene sjekkes. Foto: SamfotoVis mer

Slik er reglene for bil med tilhenger

Mange bryter loven uten å vite det selv. Det kan skape livsfarlige situasjoner.

For mange betyr ferie og mer fritid også prosjektarbeid, flytting eller rydding.

Vi i Dinsides motorredaksjon møter stadig tilhengere og lasteløsninger som garantert ikke er i henhold til loven og sikkerheten.

Har du førerkort klasse B, kan man trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kg hvis summen av tilhengerens tillatte totalvekt + bilens tillatte totalvekt er høyst 3500 kilo.

Om summen av bilen og hengerens totalvekt blir mer enn 3500 kilo, må du utvide førerkortet med en egen tilhengerprøve. Du vil da få påført bokstav E, heter det på Statens vegvesens hjemmesider.

Tilleggsregel

Det er dog her, som flere andre steder i veitrafikkloven, andre veier å gå om du skulle ha behov for å trekke tyngre lass.

Ved å gjennomføre et sju timers obligatorisk opplæringskurs kan du få påført tallkoden 96 til førerkortet.

Den sørger for at du kan trekke tilhenger med tillatt totalvekt over 750 kilo, hvis summen av hengerens totalvekt og bilens totalvekt ikke overstiger 4250 kilo.

All denne informasjonen kan hentes fra bil og hengers vognkort. Og det er viktig å følge bilens henvisninger på hva som er tillatt hengerlast, da det kan være mindre enn du tror.

- Det er viktig at du som bilist setter deg inn i de lover og regler som omfatter din kjøring med bil og tilhenger, fortalte Jan Ivar Engebretsen i NAF da vi tidligere omtalte saken.

- Sjekk også bremser, lys, dekk og annet som krever vedlikehold før du setter igang. En tilhenger som slenger ut kan i verste fall ta liv i trafikken.

INGEN SIKRING: Slik bør du ikke frakte flyttelasset om du har planer om å kjøre videre. Sjåføren av denne hengeren ble anmeldt for dårlig sikring samt ilagt påbud mot videre ferdsel. Foto: STATENS VEGVESEN
INGEN SIKRING: Slik bør du ikke frakte flyttelasset om du har planer om å kjøre videre. Sjåføren av denne hengeren ble anmeldt for dårlig sikring samt ilagt påbud mot videre ferdsel. Foto: STATENS VEGVESEN Vis mer


Regelbrudd vil koste

En som er enda mer på veien enn oss, er assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen. Han forteller at hans hovedinntrykk er at de fleste bilister forholder seg til fartsgrensene ved bruk av henger, men at de også kommer over eksempler på fartsovertredelser, overlast og feil sikring.

- Hvis du befinner deg på veg med fartsgrense på mer enn 80 kilometer i timen, kan du generelt ikke kjøre fortere enn 80 kilometer i timen når du trekker tilhenger.

- Hvis du trekker tilhenger uten bremser, kan du ikke kjøre fortere enn 60 kilometer i timen, hvis tilhengeren har aktuell totalvekt på 300 kilo eller mer, forteller Larsen og henviser til trafikkregelenes § 13.5.

PÅ FARTEN: Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen forteller at de fleste er flinke til å forholde seg til reglene.  Foto: Utrykningspolitiet
PÅ FARTEN: Assisterende UP-sjef Roar Skjelbred Larsen forteller at de fleste er flinke til å forholde seg til reglene. Foto: Utrykningspolitiet Vis mer


- Det vil si – kjører du i 100 kilometer i timen skal du straffes som om fartsgrensen er 60 kilometer i timen, forutsatt at hengeren er uten brems og aktuell totalvekt er 300 kilo eller mer, utdyper Larsen.

Da er overtredelsen 40 kilometer i timen og forenklet forelegg er dermed utelukket. Da gjelder potensielt sett 10.000 kroner i bot og tap av førerrett i 6-8 måneder. ¨

- Etter tapsforskriften § 2-3 bedømmes overskridelse av disse fartsgrensene i utgangspunktet som om den alminnelige fartsgrensen på stedet var lik den særlige grensen. Ved utmålingen av tapslengden skal det i særlig grad tas hensyn til forholdene på stedet og forseelsens farlighet, utdyper Larsen og tipser samtidig om vegvesenets tilhenger-kalkulator som et godt hjelpemiddel.

Videoen er hentet fra UP 131 som 10. juni 2000 kjørte nordover på gamle E6 i Østfold. Ulykken skjedde rett nord for Sarpsborg, da en personbil med tilhenger fikk sleng på hengeren og kom over i motgående kjørefelt. Dette er en av få alvorlige ulykker hvor UP har film av selve ulykken. Flere personer ble hard skadet, men ingen omkom som følge av ulykken, skriver Utrykningspolitiet på sine Facebooksider.


LES OGSÅ: Kjører du lovlig med tilhengeren?
LES OGSÅ: Slik skal du ikke laste hengeren
LES OGSÅ: Se nøye over motoren før langturen