Slik dobler du bonusen på halve tiden

En gammel regel er som et smutthull å regne. Av: Tommy Simon Norum (tommy.s.norum@gmail.com)

<b>Full bonus?</b> Det er mye penger å spare på å gå gjennom forsikringsavtalen. Å bytte selskap kan også gi en hyggelig bieffekt i forhold til bonusen.
Full bonus? Det er mye penger å spare på å gå gjennom forsikringsavtalen. Å bytte selskap kan også gi en hyggelig bieffekt i forhold til bonusen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den generelle regelen for bonusopprykk for bil er som kjent ti prosent i året. Dette er gjeldende all den tid du holder deg hos samme selskap.

Det finnes likevel en regel som få, om noen, opplyser deg om. Bonusopprykket godskrives nemlig deg som kunde allerede etter 180 dager, eller seks måneder, dersom du har kjørt skadefritt.

Skulle du av en eller annen grunn ønske å bytte forsikringsselskap etter disse 180 dagene, får du med deg det nye bonusnivået. Dette skjer som en følge av bonusbestemmelsene, som ingen av forsikringsselskapene opplyser deg om.

Grunnen er at dersom man bytter selskap etter 180 dager, skal man ikke trenge å vente et helt år til for å få de årlige ti prosentene.

Dekker forsikringen din uflaks?

Dersom du bytter selskap hvert halvår vil du med andre ord halvere tiden for opparbeiding av full bonus.

Etter å ha vært i kontakt med flere forsikringsselskaper, er det få som ønsker å stå inne for at det er slik det fungerer.

Gammel regel

Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige bekrefter smutthullet.  Foto: Gjensidige
Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige bekrefter smutthullet. Foto: Gjensidige Vis mer


Informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige kan bekrefte at det er slik det praktiseres ved bytting av selskaper. Dersom man bytter selskap etter et halvt år, rykker man opp til neste bonustrinn.

Dingsen som gir deg lavere forsikring

– Dette er en historisk regel fra tida før det kom en lovendring om flytting av forsikring i avtaleåret. Denne har ikke selskapene endret eller tilpasset. Men man skal være klar over at flytting mellom selskap i avtaleåret, kun med den hensikt å bare øke bonusen, ikke er tillatt, sier Aani Rysstad.

Det betyr i praksis at du bør ha andre relevante grunner for å bytte selskap, men hvordan forsikringsselskapene skal håndheve dette i praksis, er vanskelig å forstå.

Det kan være smart å gjennomgå forsikringen en gang i året

Få som vet

Av naturlige årsaker er det forståelig at selskapene ikke er veldig åpne om dette, ettersom det må anses som et, for selskapene, ikke spesielt fordelaktig smutthull.

– Det er ikke så mange som er klar over dette, sier en kilde hos Nemi forsikring, som ikke ønsker å stå fram med navn.

– Alle selskapene følger bonusbestemmelsene, som er retningslinjer for hvordan de skal forholde seg til bonussystemet. Ved et forsikringsbytte har du krav på opprykk, sier kilden.

Det finnes imidlertid et unntak i bonusbestemmelsene:

– Du må ha hatt førerkort like lenge som du har bonus til. Bonus skal gjenspeile hvor flink du er til å kjøre skadefritt. Man kan ikke være 19 år og ha for eksempel 40 prosent bonus, sier kilden hos Nemi forsikring.