Slik bruker du startkabler trygt

Startkabler kan redde deg ut av knipa når bilen ikke vil starte. Men gjør det riktig, ellers blir det dyrt.

<b>DOBBELTSJEKK:</b> Dobbeltsjekk før du forsøker å starte bilene. Er kablene plassert feil vil det kunne kortslutte bilenes elektriske anlegg. Foto: NTB SCANPIX/Claudio Bresciani
DOBBELTSJEKK: Dobbeltsjekk før du forsøker å starte bilene. Er kablene plassert feil vil det kunne kortslutte bilenes elektriske anlegg. Foto: NTB SCANPIX/Claudio Bresciani Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er meldt sprengkulde mange steder i landet de neste dagene, noe som kan føre til flate batterier og startproblemer for både gamle og nye biler.

For mange er det ikke mer enn litt hjelp med startkabler som skal til når bilen ikke starter, men pass på at du kobler dem riktig.

Men først - det store spørsmålet:

Er det trygt å bruke startkabler på nye biler?

Dette er det mange som lurer på, og den korte versjonen er at det er trygt dersom du følger framgangsmåten som er beskrevet i denne artikkelen. Mange vil også anbefale deg å kjøpe et startkabelsett med overspenningsvern for å beskytte elektronikken i nye biler.

-> Hva hvis du bruker en starthjelper?
Også når du bruker en starthjelper, for eksempel en slik en, er det viktig at kablene merket pluss og minus festes riktig.

JUKSELAPP: Trykk på bildet og lagre det på mobiltelefonen din. Du vet aldri når du trenger det!
JUKSELAPP: Trykk på bildet og lagre det på mobiltelefonen din. Du vet aldri når du trenger det! Vis mer

Derfor er det viktig å venne seg til at rød kabel hører til på pluss-siden og at den sorte hører til på minus-siden. Blander du pluss og minus her, kan det nemlig koste deg dyrt.

-> Hva skjer hvis du kobler galt?
​Har du koblet pluss og minus feil risikerer du å grille hele det elektriske anlegget i bilen. I såfall risikerer du en verkstedsregning på mange tusen kroner.

Siste punkt er viktig for å utligne spenningen mellom batteriene skal jevne seg ut og ikke forårsake gnister eller kortslutte det elektriske systemet til en av bilene.

Verstingbilene?

I følge ADACs veihjelpsstatistikk over hvilke biler som oftest har behov for veihjelp, bør du være ekstra våken på batteriets levetid om du kjører en Smart fortwo eller en Chevrolet Matiz. Disse bilene viser seg ofte å havne i nød.​

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!