Slakter norsk barnesete

Det norske barnesetet BeSafe iZi Combi X2 oppnår bare 27 av 100 oppnåelige poeng i Forbrukerrapportens store barnesete-test.

Faksimile fra HTS Besafe sine nettsider.
Faksimile fra HTS Besafe sine nettsider. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barnesetet BeSafe iZi X2 Combi produseres av den norske produsenten HTS Besafe og er selskapets bestselger her i landet. Setet selges også i en rekke andre europeiske land. Bezafe iZi Combi X2 kan brukes både frem- og bakovervendt og skal ifølge produsenten egne seg for barn helt fra 0 til 18 kilo.

Men nå møter det populære barnesetet alvorlig motbør. I en stor europeisk test publisert av Forbrukerrapporten i dag, oppnår setet kun 27 av 100 poeng og gis karakteren "under middels". Svært få av de rundt 100 setene som er testet siden 1997 har fått en så dårlig karakter.

Elendige delresultater

Ifølge Forbrukerrapporten oppnår setet kun 2,5 av 5 oppnåelige poeng i frontkollisjonstesten og tildeles kun 2 poeng i hver av disiplinene "Risiko for feilbruk", "Installasjon av setet" og "Brukervennlighet".

Les også: De sikreste og farligste barnesetene

- Ikke relevant

- Er virkelig Besafe iZi Combi X2 et farlig sete?

- Disse resultatene er overhodet ikke relevante, sier Frank Lilleheil, produktsjef i HTS Besafe.

- Testresultatene er en salig blanding som ikke sier noe om vår stols totale sikkerhet. Vår stol kan brukes både frem- og bakovervendt, og her har man valgt å bruke de dårligste karakterene som er oppnådd, sier Lilleheil.

Les også: Slik sikrer du barnet i bilen

- Nevner ikke alle resultater

- Det at vårt sete får dårlige karakterer i sammenheng med installasjon og feilbruk har sin bakgrunn i at mange på kontinentet mener at bakovermontering per definisjon er tungvint og vanskelig. Fremovervendt er ikke vårt sete mer komplisert enn andre fremovervendte seter, men dette har vi overhodet ikke fått noen uttelling for, sier Lilleheil, som også angriper den dårlige frontkollisjon-karakteren.

- Her har man tydeligvis tatt utgangspunkt i fremovervendt montering, uten å nevne at setet beskytter meget godt ved frontkollisjon når det er montert bakovervendt, sier han.

Les også: Slik sikrer du babyen i bilen

Hvem har rett?

Lilleheie kan også opplyse at Besafe iZi Combi X2 i prinsippet er identisk med setet Besafe Izi Kid x1 Isofix, som oppnådde meget gode resultater i tilsvarende tester i juni 2009. Isofix-varianten ble da belønnet med 72 poeng.

DinSide vil følge opp denne saken for å avklare om Besafe iZi Combi X2 er et farlig sete eller ikke.

Forbrukerrapportens test finner du her.

Les også:

  • DinSide Motors juveler
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer