En skjerm skal ta over for det tradisjonelle sladrespeilet i kommende biler fra Audi.
En skjerm skal ta over for det tradisjonelle sladrespeilet i kommende biler fra Audi. Vis mer

Sladrespeilets arvtaker

Audis nye speil sladrer ikke om bakseteaktiviteten.

Hva er definisjonen på et speil? To uttrykk som dukker opp er ”avbildning” og ”optisk tilbakekobling”. Sistnevnte passer i dette tilfellet best, ettersom Audi nå skal la en skjerm få erstatte det tradisjonelle midtmonterte speilet. Den første serieproduserte bilen som får dette er så godt som uoppnåelig for de fleste av oss, nemlig R8 e-tron. Tidligere har Audi også hatt tilsvarende løsning på R18 Le Mans-racerene sine, men de er om mulig enda mindre oppnåelige for allmennheten.

Audi R8 oppgraderes

Tull eller til nytte?

Umiddelbart kan løsningen kanskje virke unødig, men på biler med trange utsyn gjennom bakruten er den slettes ikke dum. D-stolpene på bakre hjørne av biler kan også være såpass store at de er til hinder for utsikten bakover. Da hjelper det lite, uansett hvor store innvendige speil man har. Et utvendig montert kamera, eksempelvis på taket sammen med antennehuset, med et display plassert der speilet vanligvis sitter, gir mulighet for bedre sikt bakover. Også ut på siden i dødsonene, dersom vidvinkelen er god nok.

Nå skal de bremse selv

7,7" skjerm

Selve kameraet sitter for øvrig i et hus som er oppvarmet på vintertid. Det dekker også et langt bredere synsfelt enn et tradisjonelt speil, og bildet sendes frem til en 7,7” skjerm som er dedikert kun til å vise bildet fra kamerabildet. Skjermen er av typen AMOLED, laget av Samsung, og skal vise et godt bilde selv på de mest solsterke dagene. Jeg tipper likevel at det krever tilvenning å bruke, og venne seg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommer: Selvtenkende trafikklys

Utvendig også?

I lang tid har vi sett konseptbiler som har kamera montert utvendig i stedet for de stre tradisjonelle speilhusene. Dette byr på større utfordringer. For det første kommer kameraet for nære bilen, i tillegg til at det faktisk er plassert der førerne normalt kaster blikket for å se. Det krever tilvenning å heller måtte se ned på en skjerm. Personlig har jeg liten tro på dette før noen kommer opp med en bedre løsning, og ofte er det enkle det beste – et speil.