<strong>KJØRT FOR FORT?</strong> Er skiltet utenlandsk, slipper føreren letter unna fartssyndene.
KJØRT FOR FORT? Er skiltet utenlandsk, slipper føreren letter unna fartssyndene.Vis mer

Skyldte 48.200 i fartsbøter

En utenlandskregistrert bil ble stoppet på Romerike på grunn av en lite flatterende fartsbotsamling.

Utenlandskregistrerte biler bryter norske fartsgrenser, uten at førerne gjør opp for seg. 3. juni ble en av storsynderne stoppet av politiet på Romerike. Den utenlandske bilen var etterlyst grunnet en rekke uoppgjorte forhold fra avsløringer gjort i fotobokser, såkalte ATK-kontroller.

Les også: Smartere fotobokser tar deg selv om bedriver aktiv "kengurubremsing"

- Det er et problem

Mens mange norske bilister sverger til kengurubremsing eller fotoboksdetektorer, slipper altså utenlandskregistrerte lettere unna, på tross av at de blir tatt på fersken med labben tungt ned på gasspedalen.

- Det er et problem at mange førere av utenlandskregistrerte biler gjentagende ganger blir tatt i automatisk trafikkontroll uten å gjøre opp for seg etterpå, sier politioverbetjent Stein Brynhildsen, sjef for Trafikkseksjonen ved Lillestrøm politistasjon i en melding fra politiet.

Les også: Ikke bare fart som gir deg bot

En formue i underbuksa

I dette tilfellet har samme bil blitt registrert med for høy hastighet forbi fotobokser hele 14 ganger, og samlet pådratt seg fartsbøter for 48.200 kroner. Da den etterlyste bilen ble observert av en politipatrulje, ble dermed sjåfør og passasjerer bragt inn på politikammeret for avhør og ransaking.

Det hører med til historien at politiet fant 30.800 kroner og 4.490 britiske pund (tilsvarende nesten 43.500 kroner) i sjåførens underbukser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed var vedkommede også i stand til å gjøre opp for seg på stedet.

Les også: Ustyret som skal ta unnasluntrerne

Avslører 25 syndere i timen

Tall fra 2009 viste at fotoboksene avslørte 25 syndere hver time. Men ikke alle blir bøtelagt. En av grunnene er at bilskiltet er uleselig, en annen at føreren ikke er gjenkjennelig på bildet. Men også utenlandsregistrerte biler kan slippe unna fordi man ikke har systemer for å finne eieren eller registre som viser bilens akselavstand. Sistnevnte er viktig for at farten skal kunne beregnes med minst mulig feilmargin.

Hele 42 prosent de sannsynlige fartssynderne som ble fotografert av boksene i 2009, ble ikke bøtelagt.

Les også: Mann og bor her? Da kan du være blant landets fartsverstinger