Skoda Vision S: Overrasker med elektrifisert SUV

Dette er nok en slektning av den kommende VW Tiguan XL - forlenget folkesuv med syv seter.

<b>I FORKJØPET:</b> Før vi har fått se snurten av Volkswagen Tiguan XL - 7-setersversjonen av nye Tiguan - varter Skoda opp med denne, foreløpig som såkalt studie men åpenbart ment for markedet. Vision S er navnet, den er ladbar og har plass til syv. Foto: SKODA
I FORKJØPET: Før vi har fått se snurten av Volkswagen Tiguan XL - 7-setersversjonen av nye Tiguan - varter Skoda opp med denne, foreløpig som såkalt studie men åpenbart ment for markedet. Vision S er navnet, den er ladbar og har plass til syv. Foto: SKODA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er spennende saker: Denne tydeligvis bortimot produksjonsklare bilen skal vises på bilutstillingen i Genève i mars. Den heter Skoda Vision S, og skal ifølge Skoda gi et innblikk i både merkets design og drivlinjer for fremtiden.

Den tsjekkiske bilprodusenten, som er en del av Volkswagen-konsernet, viste frem sitt nye designspråk med konseptbilen Vision C i 2014, og nå overfører Skoda designspråket til SUV-segmentet. Vision S, (der S-en står for SUV) viser hvordan fremtidens SUV fra Skoda, som vil bli større enn dagens kompakte Yeti, kan komme til å se ut.

Vi har tidligere omtalt denne bilen, med bilder av den forkledt som en forlenget Yeti og utstyrt med emblemet Amundsen!

Dette er altså en såkalt konseptbil, selv om den ser mistenkelig ut som en nesten produksjonsklar SUV.

Stor folkesuv

Vi omtalte tidligere denne måneden den kommende SUV-en, som muligens får navnet Kodiak, i forbindelse med at det ble vist tegninger av den nye konseptbilen.

Nå har vi altså de første bildene og mer teknisk informasjon. Vision S viser hvordan fremtidens nye store SUV fra Skoda, kan komme til å se ut. Med en lengde på 470 centimeter, en bredde på 1,91 meter og en høyde på 1,68 meter er den noe større enn de største folkesuvene på markedet, som har tre seterader, nemlig Mitsubishi Outlander og Nissan X-Trail.

Les også: Dinside har vintertestet helt nye Volkswagen Tiguan

STOR: Den kraftfulle designen harmonerer med størrelsen: Med 470 centimeter i lengden er Vision S større enn samtlige av dagens folkesuver. Foto: SKODA
STOR: Den kraftfulle designen harmonerer med størrelsen: Med 470 centimeter i lengden er Vision S større enn samtlige av dagens folkesuver. Foto: SKODA Vis mer


Innvendig finner man ifølge Skoda et romslig interiør - VisionS har tre seterader med romslig plass for seks passasjerer pluss fører; det er altså en 7-seter. Det blir sagt at den skal ha like mye innvendig plass som nye Skoda Superb stasjonsvogn.

Konseptbilen har en ladbar («plug-in») hybrid drivlinje med en systemeffekt på 225 hestekrefter, noe som gir en akselerasjon fra 0-100 km/t på 7,4 sekunder og en toppfart på rundt 200 km/t. Forbruket oppgis til bare 0,19 l/mil og et CO2-utslipp på 45 gram per kilometer. Rekkevidden med ren eldrift skal være inntil 50 kilometer, mens samlet rekkevidde ved bruk av hybridsystemet skal være opptil 100 mil.

Les også: Skoda Yeti oppgradert: Kraftig diesel og 4x4

STRENG: Den har fått et markant og tøft oppsyn, Skodas ladbare SUV-konsept Vision S. Foto: SKODA
STRENG: Den har fått et markant og tøft oppsyn, Skodas ladbare SUV-konsept Vision S. Foto: SKODA Vis mer


Tre motorer

Forbrenningsmotoren er en 1,4 TSI bensinmotor med 156 hestekrefter og 250 newtonmeter. En elektromotor er integrert i en 6-trinns DSG automatgirkasse som sender kreftene til forhjulene. Den gir en kontinuerlig effekt på 40 kW - altså 54 hestekrefter - og 220 newtonmeter i dreiemoment fra start.

Skoda Rapid Spaceback møter norsk vinter

Den andre elektriske motoren med opptil 85 kW og 270 newtonmeter driver bakakselen. De to elmotorene fungerer uavhengig av hverandre, slik at man får firehjulstrekk som ikke krever noen mekanisk kobling, men styres elektronisk.

De tre motorene skal samarbeide på en fleksibel måte, og sjåføren kan velge mellom flere kjøreprogrammer, som å kjøre hel-elektrisk, lade batteriene med bensinmotoren eller samkjøre de tre motorene for å oppnå mest mulig samlet effekt. Litiumion-batteripakken med en kapasitet på 12,4 kWt er plassert foran bakakselen.

Les også: 4x4-duell mellom Skoda Octavia og Nissan Qashqai

SKARPSKÅREN: Skodas fornyede designspråk preges av tydelige linjer og kraftfull grafikk. Foto: SKODA
SKARPSKÅREN: Skodas fornyede designspråk preges av tydelige linjer og kraftfull grafikk. Foto: SKODA Vis mer


Flere skjermer

Foreløpig får vi dessverre ikke se noe til interiøret i Vision S. Men utstyrsmessig nevnes det spesielt at Skoda Vision S er utstyrt med flere store skjermer knyttet til kommunikasjons- og underholdningsløsningene (infotainment-systemet). Disse kan kobles til nettverket i bilen. Produsenten begrunner dette med den voksende etterspørselen etter slike tjenester for alle passasjerer.

Som nevnt blir Skodas Vision S vist som konseptbil i Genève ganske snart, men vi er overbevist om at en produksjonsversjon, muligens med mer tradisjonell motorisering i første omgang, vil bli vist for publikum i overskuelig fremtid - kanskje allerede på bilutstillingen i Paris til høsten.

Om det betyr at Skoda vil komme Volkswagen i forkjøpet og altså presentere den før Tiguan XL kommer, gjenstår å se.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!