Skoda Fabia 1.4 Tdi 2004: Oljeskiftintervaller

Bilmerke: Skoda
Modell: Fabia
Motor: 1,4 TDI
Årsmodell: 2004
Kilometerstand: 39.000

Problem: Forlengede, variable oljeskiftintervaller
En vanlig "billig-Fabia" har oljeskiftintervall 15.000 km og serviceintervall 30.000 km. Min utgave, Elegance med 3-syl. 1,4 TDI-motor har imidlertid "forlengede, variable oljeskift- og serviceintervaller", det vil si at jeg ikke skal skifte olje eller ta service før det kommer opp melding om det på displayet.

Nå har jeg kjørt 23 000 km siden forrige oljeskift for 14 måneder siden, og det er fortsatt ikke kommet noen melding i displayet. Hvor lenge syns du jeg bør tørre å kjøre på samme oljen før jeg får panikk og skifter olje uansett, fordi det må være noe feil på indikatoren? Forrige gang skiftet jeg olje på 16 000 km fordi jeg ikke likte å kjøre lenger med "innkjøringsoljen". Det var ikke noen melding i displayet da heller.
Generelt lurer jeg altså på hvor lenge man normalt kan forvente at oljeskiftintervallet strekkes på slike biler, før en bør mistenke noe galt med oljeskiftindikatoren.
Jeg vil legge til at jeg bor på landet i Nord-Norge, og at det meste av kjøringen er pen landeveiskjøring med turer på 60-100 km, men noe småkjøring blir det jo innimellom.

Svar: De fleste nyere biler har oljeskiftintervaller på mellom 30 000 og 50 000 kilometer, og med dagens oljekvaliteter er ikke dette rart i det hele tatt! Men har du mye småkjøring så bør nok olje skiftes oftere og ca 15 000 er ikke uvanlig i så tilfelle. Et oljeskift er ikke så dyrt og det er jo til syvende og sist du som passer på bilen din og har du det ikke godt med deg selv når du kjører så er det ikke kjekt å kjøre på tur! Du kan sikkert glemme det med feil på indikatoren i hvert fall!