<b>FLAUT:</b> Nissan Murano fikk den skrudde idéen å bygge en kabriolet basert på en crossover-SUV - Murano. Den kommer på 12. plass blant de bilene som ble kåret til de man blir flauest av. Foto: NISSAN
FLAUT: Nissan Murano fikk den skrudde idéen å bygge en kabriolet basert på en crossover-SUV - Murano. Den kommer på 12. plass blant de bilene som ble kåret til de man blir flauest av. Foto: NISSANVis mer

Skammens bilpark?

Dette er ikke vitenskap, men det er ganske morsomt. Bilene man ville blitt flau over å eie.

Nei da, dette er ikke vår egen test, men mye her stemmer overens med våre egne erfaringer de seneste årene.

Gjør oss flaue

Hvilke biler er det flest mennesker ikke ville bli sett i - «død eller levende»? Det er spørsmålet en studiegruppe i et undersøkelsespanel fikk av nettstedet carinsurance.com, som pleier å gå grundig til verks.

I en helt annen kategori: Mercedes C-klasse testet til terningkast fem og C-klasse stasjonsvogn til terningkast fem

1.500 potensielle bilkunder ble bedt om å velge ut fra bilder og beskrivelser av biler, hvilke de ville bli flauest over å bli sett i.

De ble bedt om å rangere de tre bilene de ville vært flauest over å bli sett i. Så ble det utarbeidet en score som reflekterer den relative vekten av totalt antall stemmer på hver bil, på en skala fra én til ti.

Resultatene er som følger:

På 12. plass: Nissan Murano Cabriolet (hovedbildet): 0,3 «flauhets»-poeng

Den minst flaue på listen, ifølge deltakerne. Men proporsjonene ser unektelig litt snodige ut så den fikk da noen stemmer.

Vår sak om Nissan Murano kabriolet kan du lese her

På 11. plass: Chevrolet HHR

Skammens bilpark?


Dette var en av de to retro-MPV-ene som ble lansert tidligere i vårt århundre - begge havnet på denne listen, men Chevrolet kom litt heldigere fra det enn Chrysler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer om HHR kan du lese her.

På 10. plass: Honda Element: 0,9 poeng

 Foto: HONDA
Foto: HONDA Vis mer


Denne har hatt en viss bruktimport til Norge og har i likhet med Nissan Cube en svært kasseformat-aktig fasong. Men den har sine fordeler: Praktisk er den, og den ble i 2008 kåret til den mest driftssikre «multi-aktivitets»-bilen (les: SUV), av velrenommerte J.D. Powers.

På 9. plass: Chrysler PT Cruiser: 1,0 poeng

 Foto: KNUT USTERUD SVENDSEN
Foto: KNUT USTERUD SVENDSEN Vis mer


Denne hot-rod-lookalike går det fortsatt en del av i Norge og retro-designen er en typisk «elske eller hate»-stil. Får altså en noe høyere flauhets-faktor enn konkurrenten Chevrolet HHR.

Vår test av en råtass-versjon av PT Cruiser kan du lese her.

På 8. plass: Pontiac Aztek: 1,4 poeng

Skammens bilpark?


Denne har ofte kommet svært høyt opp på rangeringer over verdens styggeste biler. Så det er ikke rart at denne kommer med her. Vi ville imidlertid trodd den skulle komme høyere opp i rangeringen med det unektelig spesielle utseendet ...

På 7. plass: Lincoln Town Car: 1,6 poeng

 Foto: LINCOLN
Foto: LINCOLN Vis mer


Denne fremstår som en luksusbil, men er i virkeligheten en glanset versjon av den folkelige Ford Crown Victoria, kjent som taxi- og politibilfavoritt gjennom mange år. Vi er litt usikre på hvorfor den får en såpass dårlig plassering, men det er vel kanskje «falsk luksus»-imaget som spiller inn.

På 6. plass: Subaru Baja: 1,6

 Foto: SUBARU
Foto: SUBARU Vis mer


Verken fugl eller fisk, eller hummer og kanari? En japansk El Camino - personbil mikset med pickup, som ikke falt i smak hos dette publikum.

På 5. plass: VW New Beetle: 1,9

 Foto: KNUT USTERUD SVENDSEN
Foto: KNUT USTERUD SVENDSEN Vis mer


Vi kalte denne et «dristig og morsomt stunt» da vi kjørte denne i åpen versjon for over ti år siden. Litt vel dristig, synes mange tydeligvis, som helst ikke vil bli sett i en slik.

På 4. plass: Chevrolet SSR: 2,1 poeng

Chevrolet SSR. Foto: Wieck
Chevrolet SSR. Foto: Wieck Vis mer


For vår del syntes vi denne var kul den gang den ble presentert for publikum. Det var det åpenbart mange i testpanelet som ikke syntes...

Vår omtale, i 2005, av kupékabrioletvarebilen SSR finner du her.

På 3. plass: Hummer H2: 3,5 poeng

 Foto: GENERAL MOTORS
Foto: GENERAL MOTORS Vis mer


Nå spisser det seg til med score over tre poeng. Dette er lillebroren til den sivile versjonen av militærets Humvee - H1. Vi kalte den «luksusbil til høstjakten» og det var særlig testpanelets kvinnelige medlemmer som stemte ned denne.

Vi prøvekjørte den enda mindre Hummer H3.

På 2. plass: Nissan Cube: 3,6 poeng

 Foto: KNUT MOBERG
Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Denne snodige tassen finnes nå i sin 2. generasjon og selges i utvalgte markeder. Den er praktisk og romslig, men utseendemessig definitivt ikke alles kopp te ...

Da vi skrev om den, trodde vi den skulle komme til Norge - men det har ikke skjedd.

Og «vinneren» er: Smart ForTwo: 7,6 poeng

 Foto: KNUT MOBERG
Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Denne slo alle de andre ned i støvlene med stemmer fra 48 prosent av deltakerne - mer enn Cube på annen og Hummer på tredje fikk til sammen.

Det er jo en amerikansk undersøkelse, og i USA er det store biler som gjelder. Knøttet fra Daimler-konsernet går i hvertfall ikke hjem hos testpanelet som altså med klar margin kårer Smart-en til flauest blant alle de foreslåtte bilene.

Her kan du lese om vår egen prøvekjøring av den elektriske versjonen av bilen - i USA.

For å avrunde: Det er sikkert andre biler leserne heller ville sett på listen - for vår del ville vi nok ha tatt med SsangYong Rodius, for eksempel. Og innsigelser angående metodikken i undersøkelsen kan vi si oss enige i - for eksempel at de 1.500 deltakerne kun ble forelagt bilder av en forhåndsutvalgt gruppe biler.

Likevel tror vi mange vil finne resultatene underholdende.