Varsler økt råkjøring

Skal stoppe råkjørerne

Politiet i hele Europa ser den samme tendensen - færre biler, men høyere fart. Nå er UP-patruljene tilbake på plass.

«ALLE TIL PUMPENE»: Utrykningspolitiet (UP) skal forebygge fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring. Nå kommer alle tilgjengelige patruljer tilbake i tjeneste, for å hindre varslet råkjøring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
«ALLE TIL PUMPENE»: Utrykningspolitiet (UP) skal forebygge fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring. Nå kommer alle tilgjengelige patruljer tilbake i tjeneste, for å hindre varslet råkjøring. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Organisasjonen Global Road Safety (Internasjonale Trygg Trafikk) gikk denne uka ut med en sterk oppfordring til det europeiske veipolitiet;

«Politiet over hele verden rapporterer om at mindre trafikk resulterer i mer råkjøring. Vi vil sterkt oppfordre politiet om å håndheve fartsgrensene og redusere skrekkscenarioer på veien».

Det norske utrykningspolitiet (UP) melder om akkurat den samme tendensen. Derfor går de ut i media og roper varsku.

Mer råkjøring og flere kontroller

Det er normalt at den såkalte sommerdekksesongen, som vi er på vei inn i nå, har flere saker med grov fart enn ellers i året. Overfor Dinside bekrefter imidlertid UP-sjef Steven Hasseldal at de har reagert mot flere med grov fart i år, sammenliknet med samme periode de siste par årene.

I forbindelse med coronapandemien har UP måtte avse ressurser til grensekontroller, men fra nå av vil alle tilgjengelige patruljer prioritere oppdraget de egentlig er satt til.

- Samfunnsoppdraget er å forebygge fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring, som fører til drepte og hardt skadde i trafikken, sier Hasseldal.

Mer trafikk

UP-sjefen tror det vil bli mer trafikk på veiene nå, etter at blant annet hytteforbudet har blitt opphevd.

I KAMP MOT RÅKJØRING: UP-sjef Steven Hasseldal får nå alle tilgjengelige patruljer tilbake i tjeneste. Foto: NTB scanpix
I KAMP MOT RÅKJØRING: UP-sjef Steven Hasseldal får nå alle tilgjengelige patruljer tilbake i tjeneste. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Coronatiltakene avsluttes og andre tiltak normaliseres. Det vil trolig bli mer mobilitet i samfunnet nå. Derfor forventer vi en økning i trafikkmengden mot det normale for årstiden.

- Forventer UP færre eller flere biler på veiene framover?

- Hvis flere vil feriere i Norge, vil det kanskje kompensere eller øke mengde trafikk, selv om det blir fravær av utenlandske turister på norske veier.

Samme ressursene

- Vil UP følge opp med flere fartskontroller framover?

- Vi vil bruk de samme ressursene på veien som tidligere år, og konsentrere oss om prioriterte kontrolloppgaver, sier Hasseldal.

UP-sjefen vil imidlertid ikke være konkret på hvor de skal konsentrere seg om å ha kontroller framover.

- Vi prioriterer farts-, rus- og atferdsmontroller på tid og steder vi mener vi best kan forebygge alvorlige ulykker, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!